Arahidele se bucură de popularitate mai mare decât nucile și alte fructe oleaginoase datorită faptului că sunt mai ieftine și mai ușor accesibile. Pe langa asta, s-a dovedit ca consumul de arahide este foarte benefic in diabet deoarece ajuta la mentinerea zaharului din sange sub control.
Au numeroși nutrienți care pot fi benefici pentru persoanele cu diabet de tip 2. Consumul de arahide și a altor produse care conțin arahide poate ajuta la:
- controlul zahărului din sânge
- prevenirea diabetului
- scăderea în greutate
- reducerea riscului de boli cardiovasculare
Cu toate acestea, arahidele au unele riscuri pentru sănătate. Dacă aveți diabet de tip 2 și vreți să aflați mai multe informații despre arahide și locul lor în dieta dvs., vă invităm să citiți acest articol până la capăt.
Arahidele au beneficii similare celor pe care le au și nucile, migdalele sau alte oleaginoase, doar că sunt mai avantajoase ca preț.
Beneficiile consumului de arahide in diabet
Persoanele cu diabet sunt nevoite să țină cont de indicele glicemic al alimentelor pe care le consumă. Acesta arată cât de repede transformă corpul carbohidrații ingerați în glucoză. Indicele glicemic (IG) este o scală de 100 de puncte de clasificare a alimentelor. Cele care cresc rapid zahărul din sânge au de regulă o valoare mai mare.
Apa, care nu are nici un efect asupra glucozei sangvine, are un indice glicemic 0. Arahidele au un indice glicemic 13, ceea ce înseamnă că pot fi incorporate în planul de dietă al unui diabetic.
Potrivit unui articol publicat în „British Journal of Nutrition”, consumul de arahide sau unt de arahide dimineața, poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.
Totodată, arahidele ar putea micșora creșterea insulinei a alimentelor cu un IG mai mare atunci când consumate la aceeași masă.
Arahidele ajută la controlul glucozei sangvine în mod special datorită conținutului mare de magneziu. O singură porție de arahide, care poate însemna circa 28 de arahide, conține 12% din doza zilnică recomandată de magneziu.
„Journal of Internal Medicine” scrie că acest mineral ajută la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge.
Asemenea leguminoaselor (precum fasolea), arahidele conțin multe fibre. Acestea sunt important în controlul diabetului deoarece reduc sau încetinesc absorbția glucozei în sânge.
Studiile au arătat că aportul crescut de fibre poate diminua riscul de diabet de tip 2 cu 20-30 de procente. Femeile trebuie să consume peste 25 de fibre pe zi, iar bărbații peste 38 g.
Scad riscul de boli cardiovasculare
Potrivit unui studiu din „Journal of the American College of Nutrition”, arahidele ar putea ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare – una din cele mai comune complicații ale diabetului. Adaosul acestor fructe în dietă poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.
Arahidele pot fi utile în controlul greutății
Datorită faptului că ajută la inducerea și menținerea sațietății timp îndelungat, arahidele reduc apetitul și poftele alimentare, contribuind astfel la o greutate corporală sănătoasă și un control mai bun al nivelurilor de glucoză din sânge.
Scad riscul general de diabet
Cei care mănâncă arahide ar putea avea un risc mai mic de diabet de tip 2, potrivit unui studiu apărut în „Journal of the American Medical Association”. Conțin nutrienți și grăsimi nesaturate care ajută corpul să regleze mai eficient insulina.
Ce riscuri au arahidele la persoanele cu diabet de tip 2
Pe lângă toate beneficiile pe care le au asupra factorilor de risc ai sindromului metabolic (diabet, obezitate, boli cardiovasculare), arahidele au și câteva dezavantaje:
- Omega-6 – arahidele conțin mai mulți acizi grași esențiali Omega-6 decât oricare alte tipuri de nuci; în doze mari, aceștia pot crește inflamația și inclusiv riscul de obezitate și diabet; aportul de Omega-6 nu trebuie să fie mai mare în dietă decât cel de Omega-3.
- Sare și zahăr– arahidele conțin de regulă sare și zahăr adăugate, de care cardiacii și diabeticii trebuie să se ferească; untul de arahide în mod special poate avea un adaos de zahăr, grăsimi și ulei; alegeți un sortiment cât mai natural și optați pentru arahide în coajă, crude sau nesărate.
- Calorii – deși sunt foarte bogate în nutrienți, arahidele au și un conținut ridicat de calorii, de aceea trebuie consumate cu moderație, ca gustare; 20 g de arahide crude conțin peste 400 de calorii; dacă vreți să vă bucurați de aceste fructe, este recomandat să le serviți în locul altor produse (cereale rafinate, carne procesată) și nu în plus față de acestea.
- Alergii – cel mai mare risc asociat cu consumul de arahide este potențialul alergic ridicat al acestor fructe; unele persoane pot dezvolta reacții adverse serioase la arahide și produsele care conțin arahide.
Sfaturi de consum
Cel mai bun mod de a consuma arahide este în forma lor pură, fără sare și zahăr. Arahidele în coajă sunt naturale și au un gust foarte bun. Pot fi de asemenea prăjite sau rumenite. În loc de sare, puteți folosi condimente sau mirodenii, precum usturoi sau chilli.
Untul de arahide consumat la micul-dejun reduce apetitul și ajută la controlul glucozei pe parcursul zilei. Acesta poate fi preparat în casă din arahide rumenite și procesate într-un blender de viteză mare. După câteva minute de mixare, arahidele își eliberează uleiurile naturale și se transformă într-o pastă cremoasă.
În untul de arahide făcut în casă puteți adăuga un îndulcitor lipsit de calorii, precum stevia rebaudiana, pudră de cacao/roșcove, scorțișoară sau diverse condimente.
Dacă sunteți alergic la arahide sau pur și simplu nu vă plac, puteți opta pentru alte gustări similare, precum:
- nuci și migdale (au un profil nutrițional asemănător și sunt benefice în diabetul de tip 2);
- semințe (semințele de floarea soarelui sau untul de floarea-soarelui sunt surse bune de proteine și conțin de 2 ori mai mult magneziu decât arahidele);
Considerații finale
Statisticile arată că peste 16 milioane de oameni din SUA au diabet de tip 2. Această boală poate cauza complicații grave, precum boli de inimă, orbire sau insuficiență renală.
Dieta are un rol esențial, atât în prevenire, cât și în gestionare bolii. Arahidele și produsele pe bază de arahide pot fi benefice pentru un diabet. Trebuie însă consumate în stare cât mai naturală, fără sare și zahăr, și cu moderație.
Surse bibliografice:
- Nicki Wolf, Can Diabetics Eat Peanuts https://www.livestrong.com/article/476570-can-diabetics-eat-peanuts/
- Healthline, The Benefits and Risks of Peanuts for People with Diabetes: https://www.healthline.com/health/peanuts-and-diabetes
- Jon Johnson, Natalie Butler, Are peanuts good for diabetes articol publicate pe site-ul Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317202.php