De foarte mult timp eu aleg sa imi fac pizza acasa si sa nu o mai comand din oras deoarece am gasit cea mai buna reteta de aluat cu care nu dau gres niciodata. Desi la inceput eu am folosit aluatul doar pentru a face paine, acum recunosc ca este cea mai buna idee de a-l folosi si pentru pizza.
Daca il folositi si voi pentru pizza, veti vedea cum ramane foarte pufos la interior, crocant la exterior si este foarte gustos. Daca puneti zahar atunci cand il pregatiti, este minunat si pentru cozonac.
Painea facuta cu acest aluat iese foarte frageda, moale si pufoasa si rezista cateva zile. De cele mai multe ori eu fac portie dubla si congelez painea dupa ce o coc si dupa ce se raceste complet pentru ca se pastreaza foarte bine.
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 700 g faina
- 450 g apa calduta
- 10 g drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata)
- 10 g sare
Mod de preparare:
Diluam bine drojdia in apa calduta si lasam sa se umfle foarte bine.
Într-un vas sau un bol inalt, puneți făina și sarea și adăugați apa cu drojdia. Se amestecă bine cu o lingură de lemn până se integrează bine toate ingredientele.
Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să crească cel puțin două ore. Nu se întâmplă nimic daca lasi aluatul sa creasca mai mult de 2 ore ci doar trebuie sa te asiguri ca ai ales un vas suficient de inalt.
Păstrați aluatul la frigider până când este gata de utilizare, întotdeauna acoperit cu folie de plastic.