Astăzi vă aducem în atenție o rețetă deosebita de aluat cu drojdie. Este moale, elastic și pufos, potrivit pentru plăcinte, gogosi, chifle, paine sau turte. Aluatul foietaj creste bine la cuptor, iar cand este prajit in ulei va avea o crusta crocanta.
Ingrediente:
- Drojdie – 20 gr
- lapte – 100 ml
- apa – 100 ml
- ou – 1 buc
- ulei – 2 linguri
- sare – 0,5 linguriță
- zahăr – 1 lingură
- făină – 350 gr
Preparare:
Pregătiți tot ce este necesar. Se încălzește apa și laptele la o temperatură de 30-40 de grade iar intr-un bol toarnă sare, zahăr și drojdie.
Turnați apă, puneti 3 linguri făină, se amestecă și se lasă un sfert de oră. Amestecul va deveni o „spuma” și va crește.
Adăugați restul de făină în bol si turnati apa calda, ulei (1 lingură) și lapte, amestecati putin si puneti oul intreg.
Framantati aluatul. Este putin lipicios dar este bine sa-l lucrati cu mainile unse cu ulei. Se framanta intens, timp de cel putin 10 minute, astfel incat aluatul sa devina elastic, iar acest lucru se poate realiza doar prin framantare pe termen lung.
Se unge bolul cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit la loc caldut 30-40 de minute. Aluatul va crește în volum de 2 ori.
Aluatul foietaj este gata. Este perfect pentru plăcinte, paine, turte, gogoși. Dacă plănuiți sa faceti un produs de patiserie dulce, puteți adăuga puțin mai mult zahăr sau puteți îndulci umplutura.
Gătește cu plăcere!