Mai mult ca sigur, mulți dintre voi ați congelat anumite produse pentru a le păstra intr-o stare buna cât mai mult timp, ca mai apoi să le puteți prepara. Ei bine, trebuie să știți că deși congelatorul poate fi util pentru multe alimente, există unele produse pentru care acesta poate fi un dușman!
Grăsimile, ouăle și fructele nu trebuie congelate
Odată congelate, există riscul ca unele alimente să-și piardă textura și aroma. Deși majoritatea alimentelor proaspete sau gătite pot fi congelate în siguranță pentru a fi păstrate, experții recomandă să eviți congelarea anumitor produse. Pe primul loc se află alimentele grase. Grăsimile îngheață lent și pot dezvolta un gust și un miros neplăcut la temperaturi foarte scăzute.
Ouăle ar trebui păstrate la frigider, dar niciodată în congelator! Dacă totuși dorești să congelezi ouăle, trebuie să le scoți din coajă și să le congelezi separat. În acest fel, le poți utiliza ulterior fără probleme. Pe locul 3 se află fructele. Procesul de congelare poate modifica textura și aspectul fructelor, cu excepția celor de pădure.
Cartofii, brânza, spanacul și mazărea își pot pierde proprietățile
Cartofii, în special cei înăbușiți sau fierți, ar trebui evitați în congelator. Este important de menționat că, odată congelați, cartofii își pierd aroma și textura se poate deteriora. Totuși, dacă dorești să îngheți cartofii pentru a-i prăji ulterior, curăță-i de coajă, taie-i bucăți și prăjește-i timp de aproximativ 3 minute. După ce i-ai lăsat să se scurgă și să se usuce, îi poți depozita într-o pungă în congelator.
În ceea ce privește brânzeturile, acestea nu trebuie congelate deloc. Congelarea brânzei poate duce la desfacerea acesteia și la pierderea proprietăților. Cu toate acestea, dacă urmează să fie folosită pentru gătit, brânza poate fi tăiată în cubulețe și pusă în congelator.
Spanacul și mazărea sunt adesea congelate de mulți oameni înainte de gătire. Cu toate acestea, aceste legume nu arată bine după ce au fost congelate, deoarece temperatura din congelator le face să devină moi și să-și piardă gustul. De asemenea, prăjiturile și produsele de patiserie nu trebuie congelate!
ATENȚIE! Prăjiturile, pastele și preparatele cu sosuri nu trebuie puse în congelator!
Chiar dacă există prăjituri care se pot consuma aproape congelate, acest lucru nu se aplică prăjiturilor de casă pe bază de pandișpan sau cu umplutură. De asemenea, pastele deja fierte și preparatele cu maioneză nu trebuie puse în congelator sub nicio formă. Experții susțin că aceste alimente își pot pierde textura și își pot schimba gustul în mod radical.
În concluzie, în timp ce congelatorul este un instrument util pentru conservarea multor alimente, există anumite produse care nu se potrivesc pentru congelare. Este important să fii conștient de acestea și să le gestionezi corespunzător pentru a te asigura că păstrezi calitatea și gustul optim al alimentelor tale.