„Sângele este un suc foarte special„, a scris faimosul autor al secolului al XVIII-lea Johann Wolfgang von Goethe, dar este mai mult decât „special”. Sangele este combustibilul care susține viața oamenilor și a animalelor. Acesta permite organismului să rămână în viață prin transportul oxigenului și nutrienților către celulele vii, eliminarea deșeurilor și transportarea celulelor imune pentru combaterea infecțiilor.
Corpul adult uman conține mai mult de șase litri de sânge, care se deplasează prin vasele sanguine și inima. Această substanță esențială include, de asemenea, trombocite care pot forma un opritor în vasele de sânge avariate, prevenind pierderea de sânge.
Ce este tensiunea arteriala?
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor de sânge în timp ce curge. Inima este un mușchi care funcționează ca o pompă, pentru a împinge sângele prin aceste vase. Verificarea tensiunii arteriale este una dintre primele sarcini efectuate ori de câte ori vizitați medicul.
Info: citeste despre insuficienta cardiaca aici
Deoarece este imposibil să se determine tensiunea arterială doar prin vederea sau ascultarea inimii, o manșă oscilantă este înfășurată în jurul brațului și umflată până când fluxul sangvin este restricționat. Pe măsură ce presiunea scade încet, maneta este capabilă să detecteze vibrațiile. Măsoară citirea sistolică atunci când presiunea dispare suficient pentru ca artera să forțeze sângele. Manșeta ia citirea diastolică când presiunea scade și sângele se mișcă liber prin artera cu impulsurile sale normale.
Ce este tensiunea arterială ridicată și ce este tensiunea arterială normală?
Tensiunea arterială sănătoasă sau normală este sub 120 / 80, 120 fiind nivelul sistolic și 80 fiind nivelul diastolic. Uneori aceste niveluri devin prea mari datorită complicațiilor care rezultă din dietă, greutate, niveluri de activitate, alcool, fumat și stres.
Există grade diferite de tensiune arterială măsurate în cinci categorii:
- Normal: sistolic mai mic de 120 și diastolic mai mic de 80
- Ridicat: sistolic între 120-129 și diastolic mai mic de 80
- Etapa 1 hipertensiune arterială: sistolic între 130-139 sau diastolic între 80-89
- Etapa 2 hipertensiune arterială: sistolic cel puțin 140 sau diastolic cel puțin 90
- Criza hipertensivă: sistolic peste 180 sau diastolic peste 120
De ce este o tensiune arterială ridicată rea pentru dvs.?
Tensiunea arterială crescută cauzează vătămarea vaselor de sânge. Când sângele împinge arterele cu prea multă forță, se produc daune și se permite acumularea de grăsimi și calciu. Acest proces provoacă în cele din urmă blocarea sub formă de inflamație a peretelui arterei care promovează placa.
De asemenea, cunoscut sub numele de artere înfundate, sau ateroscleroza, această acumulare poate provoca cheaguri de sânge. Aceste cheaguri se pot rupe uneori si se gasesc in calea inimii sau plamanilor, ceea ce duce la obstructionarea fluxului de sange catre aceste organe.
Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să reduceți nivelul tensiunii arteriale:
- Mențineți o greutate normala
- Renunțați la fumat
- Reduceți sau eliminați consumul de alcool
- Ridicați nivelurile de activitate
- Începeți o rutină de exerciții aerobice
- Evitați stresul și furia
- Includeți tehnici de relaxare
- Urmați o dietă cu conținut scăzut de sodiu
- Consumați alimente sănătoase bogate în vitamine și substanțe nutritive, care promovează arterele sănătoase și fluxul sanguin
Alimentele care scad tensiunea arteriala
Anumite alimente sunt bogate în proprietăți care pot menține vasele de sânge puternice, descurajează depozitele de calciu în arterele sănătoase și promovează fluxul sanguin sănătos. Nutrienții cum ar fi potasiul, calciul și magneziul susțin un sistem circulator sănătos și au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Asociația Americană Heart recomanda abordarea dietetică pentru a opri hipertensiunea arterială (DASH) pentru a menține un sistem circulator sănătos. Acest plan sugerează o dietă bogată în fibre, legume, fructe, carne slabă, carne de pasăre, pește, cereale integrale, nuci și fasole. Dieta DASH încurajează, de asemenea, consumul unor cantități mici de produse lactate cu conținut scăzut sau fără grăsimi și un aport scăzut de sodiu.
Legume
Cercetătorii spun că legumele bogate în potasiu, cum ar fi cartofii dulci, avocado, kale și spanacul, ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la promovarea sănătății generale. Într-o dietă tipic nord-americană, sodiul este dominant, iar potasiul este scăzut. Acest dezechilibru poate crește șansa de a dezvolta hipertensiune arterială. Cercetările au arătat că persoanele care mâncau mai mult potasiu au prezentat o presiune sanguină mai sănătoasă.
Nitrații sunt compuși, care sunt, de asemenea, jucători majori când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale. Ei joacă un rol semnificativ în sistemul nostru metabolic. Organismul ii poate converti într-o moleculă numită oxid nitric, care este legată de fluxul sanguin. Acesta permite celulelor din arterele dvs. să se înmoaie, ceea ce poate stimula tensiunea arterială scăzută. Cea mai mare sursă de nitrați din dieta umană se găsește în legume. Cel mai puternic și mai benefic este sfecla. În plus față de acest aliment puternic, există și alte alimente bogate în vitamine și minerale care ajută la scăderea tensiunii arteriale:
- brocoli
- morcovi
- cartofi gătiti în coaja
- legume cu frunze verzi
- sucuri de legume, cum ar fi morcovul și roșiile
- sfecla
- nap
Fructe
Fructele sunt considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat în mod regulat fructe proaspete și brute, au avut tensiune arterială semnificativ mai scăzută decât cele care le-au consumat rar. Anumite fructe oferă minerale precum potasiul și substanțele numite flavonoide, ambele fiind legate de tensiunea arterială sănătoasă. Cele mai puternice dintre acestea sunt:
- banane
- portocale
- mere
- pere
- struguri
- stafide
- sucuri de fructe: prune, rodii, portocale, mere
- coacăze
- căpșuni
Afinele și căpșunile sunt deosebit de puternice. Cercetările sugerează că acestea pot scădea tensiunea arterială ajutând la elasticitatea vaselor de sânge. Începeți ziua cu un mic dejun sănătos pentru inimă, amestecând aceste fructe într-o ceașcă de iaurt sau castron cu fulgi de ovăz.
Ceai
Ceaiul a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, iar cercetările sugerează că această băutură pe bază de plante poate reduce tensiunea arterială dacă este consumată în mod regulat.
Ceai verde
Ceaiul verde posedă antioxidanți și proprietăți ale inhibitorului enzimei de conversie a angiotensinei (ACE). Polifenolii din ceaiul verde scad absorbția lipidelor din intestine și ajută la conversia colesterolului în acizi biliari sănătoși. Dovezile arată că consumul de ceai verde are un efect cardioprotector și este asociat cu relaxarea vaselor de sânge. Aceste rezultate se datorează polifenolilor numiți catechine. Consumul zilnic de cinci până la șase cești de ceai verde ar putea contribui la promovarea tensiunii arteriale normale și a colesterolului.
Ceai de hibiscus
Multe studii au evaluat acest ceai acru și impactul asupra tensiunii arteriale. Ceaiul de hibiscus conține antioxidanți și are abilități de scădere a tensiunii arteriale, în special în extractele sale. Într-un studiu, adulții care au fost ușor și pre-hipertensivi au prezentat o reducere sănătoasă a nivelului sistolic după numai șase săptămâni de băut de ceai de hibiscus zilnic.
Ceai negru
Spre deosebire de alte tipuri de ceai, ceaiul negru este mai oxidat. În trecut, s-a demonstrat că ceaiul negru îmbunătățește vigilența mentală și poate promova și menține arterele sănătoase. Studiile arată că, consumul zilnic de patru până la cinci cești de ceai negru poate reduce tensiunea arterială ridicată.
Semințle
Una dintre cele mai dinamice alimente pentru sănătatea tensiunii arteriale este sămânța de in. Într-un studiu efectuat în 2013, pacienții care au consumat trei linguri generoase de semințe de in, pe zi timp de șase luni, au prezentat o scădere impresionantă a tensiunii arteriale sistolice. Aceste porții de semințe, pot fi consumate în mai multe moduri. Încercați să le coaceți în produse de pâine, cum ar fi covrigi și brioșe, sau să le folosiți în sosuri și pansamente pentru salată.
Semințele de floarea-soarelui sunt alte semințe sănătoase pentru inimă care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Sunt bogate în vitamina E, acid folic, proteine, fibre și este o sursă bună de magneziu. Consumati doar semințele nesărate.
Nuci
Nucile sunt surse puternice de potasiu, magneziu și fibre, o modalitate excelentă de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ele sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3, care sunt necesari pentru combaterea grăsimilor nesănătoase de omega-6. Unele fructe cu coajă lemnoasă pot fi ridicate în această grăsime, deci este important să vă amintiți controlul porțiilor.
Boabele magice
Fasolea este hrănitoare, versatilă și ieftină. Este un aliment complet de nutrienți excelenți, inclusiv potasiu, fibre și magneziu, un aliment grozav pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a îmbunătăți sănătatea cardiacă. O modalitate foarte bună de a vă bucura de fasole este în salate si supe. Iată câteva alegeri sănătoase pentru fasolea dvs.:
- fasole neagra
- fasole roșie
- fasole Pinto
- linte
- fasole maro
- năut
Alimente de evitat
Încercarea de a atinge o presiune sanguină sănătoasă nu este reprezentata doar o alimentație a inimii și alimentelor sănătoase din sânge, ci și despre cunoașterea alimentelor care trebuie să rămână departe. Sodiul și zahărul sunt cei mai mari contribuabili la tensiunea arterială crescută.
Deoarece cele mai multe alimente pre-ambalate conțin cantități foarte mari din acestea, este încurajată o dietă proaspătă și mai naturală. De asemenea, multe tipuri de alimente au niveluri mai mari de sodiu, cum ar fi anumite feluri de mâncare găsite pe un meniu alimentar chinez sau italian. Iată câteva alimente care trebuie luate în considerare pentru a fi evitate:
- Hrana procesata
- Alimente cu conținut ridicat de sodiu
- Alimente rapide (chiar și meniurile lor cu conținut scăzut de grăsimi)
- Conserve de fructe de mare
- Slănină
- Produse din tomate conservate sau îmbuteliate cum ar fi ketchup și sosurile de paste de roșii
- Conserve de supe
- Energizante
- Pizza (vezi si cate calorii are o pizza)
- Alcool
- Produse din tutun
Unele cercetări sugerează că porții mici (aproximativ mărimea unui pachet de carduri) de carne de vită slabă sunt acceptabile ca parte a unei diete asemănătoare DASH. Cu toate acestea, deoarece carnea rosie poate fi toxica pentru colon, dietele vegane si vegetariene sunt o strategie mai buna pentru a incuraja tensiunea arteriala sanatoasa.
În plus, în timp ce acizii grași omega-3, cum ar fi acizii linolenici găsiți în pește, au fost legați de sănătatea inimii, este mai bine să obțineți acești nutrienți prin alternative vegane datorită nivelurilor ridicate de mercur care se găsesc în multe tipuri de fructe de mare.
In concluzie
A rămâne sănătos nu este întotdeauna ușor, dar menținerea tensiunii arteriale normale cu alimente mai sănătoase este ceva de luat în considerare indiferent de nivelul tensiunii arteriale. Nu numai că o dietă proaspătă, echilibrată, promovează arterele sănătoase, ci contribuie la menținerea unei greutăți normale și la o stare de sănătate generală buna. Mâncarea sănătoasă nu este însă suficientă.
Exercitiile zilnice pot contribui la fluxul normal de sange si pot duce la o inima mai sanatoasa. Se recomandă efectuarea unui antrenament aerobic de 30-45 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Un antrenament mai atent de 20 de minute pe zi, timp de trei zile pe săptămână, este, de asemenea, benefic. Plimbarea, joggingul, ciclismul și înotul sunt câteva alegeri bune și pot face o mare diferență pe calea către sănătate.
Reglarea tensiunii pe cale naturala
Multi oameni sufera din cauza tensiunii ridicate sau scazute fara a sti acest lucru. In timp ce hipotensiunea nu reprezinta o amenintare prea mare pentru sanatatea dumneavoastra, hipertensiunea poate fi extrem de periculoasa. Reglarea acesteia se poate face prin mai multe metode. Adesea hipertensiunea este determinata de o greutate excesiva sau de o alimentatie gresita.
Daca la aceasta se adauga diabetul sau valori crescute ale colesterol-urui, riscul de infarct miocardic sau accident cerebral creste semnificativ. Remediile naturiste pe care vi le prezentam va ajuta sa indepartati primejdia si sunt recomandate pentru reglarea tensiunii.
Vin de rozmarin impotriva hipotensiunii
Rozmarinul nu este doar un simplu condiment ci are si proprietati curative.
20 g frunze de rozmarin
3/4 l vin alb
Se toarna vinul peste frunze. Se lasa “la dospit” 5 zile. Se strecoara si se pastreaza intr-o sticla. Se bea cate un paharel de lichior la masa de pranz si cea de seara.
Vasc pentru reglarea tensiunii
Vascul contine substante active care ajuta in multe afectiuni. Printe altele realaxeaza musculatura vaselor sangvine si regleaza tensiunea.
60 g frunze de vasc
40 g coada-calului
40 g flori de paducel
Se amesteca plantele apoi se pun la fiert si se toarna peste amestec de 1/4 l apa la o lingurita de plante. Se lasa 10 minute la infuzat apoi se strecoara. Se indulceste cu miere si se bea cate o cana dimineata si seara.
Reglarea tensiunii cu ceai impotriva hipertensiunii
Substantele active din acest ceai scad tensiunea si au un efect sedativ asupra intregului sistem nervos.
40 g ventrilica, planta si samanta
40 g samanta de ciulin
30 g sunatoare
30 g roinita
30 g flori de arnica
Se amesteca ierburile. Se pune apa la fiert, se opareste amestecul (1/4 l apa la 2 lingurite de amestec). Dupa 15 minute se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea de-a lungul intregii zile timp de mai multe zile pentru reglarea tensiunii in timp indelungat.
Usturoiul poate combate hipertensiunea arterială?
Usturoiul este o planta folosita uneori pentru a oferi protectie impotriva tensiunii arteriale ridicate. Consumul de usturoi ca aliment sau sub forma de supliment poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale. Usturoiul este una dintre plantele medicinale utilizate cel mai frecvent in combaterea tensiunii arteriale ridicate.
De ce folosesc oamenii usturoiul pentru a controla tensiunea arteriala?
Intrucat hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile de inima, multe persoane consuma usturoi pentru a-si mentine tensiunea arteriala sub control. Se crede ca usturoiul poate ajuta la scaderea partiala a tensiunii arteriale prin stimularea productiei de oxid nitric (un compus care joaca un rol cheie in largirea vaselor de sange).
Cercetari privind efectul usturoiului asupra tensiunii arteriale
Usturoiul pare sa reduca modest tensiunea arteriala. Cercetarile disponibile privind usturoiul si tensiunea artriale includ un raport publicat in 2008. Oamenii de stiinta au analizat 11 studii clinice publicate anterior si au descoperit ca usturoiul a redus tensiunea arteriala in randul persoanelor cu hipertensiune arteriala.
Intr-un alt raport, cercetatorii au examinat 10 studii clinice care au evaluat efectele usturoiului asupra tensiunii arteriale. Rezultatele au aratat ca utilizarea usturoiului a fost asociata cu o scadere a tensiunii arteriale la pacientii cu tensiune arteriala sistolica crescuta.
Precizari
Desi usturoiul in cantitati normale este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor, suplimentul poate provoca o serie de reactii adverse (inclusiv arsuri la stomac, greata si diaree). Persoanele cu tulburari de sangerare si femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu trebuie sa consume usturoi.
Alternative la usturoi pentru controlul tensiunii arteriale
O serie de practici sunt cruciale pentru controlul tensiunii arteriale. Aceste practici includ urmarea unei alimentatii echilibrate, limitarea consumului de sodiu si alcool, mentinerea unei greutati sanatoase, evitarea fumatului si incorporarea tehnicilor de reducere a stresului in rutina zilnica.
Exista, de asemenea, unele dovezi ca acizii grasi omega-3, mentinerea nivelurilor optime de vitamina D si consumul de extract de cacao in mod regulat pot ajuta la metinerea tensiunii arteriale sub control.
Folosirea usturoiului pentru reducerea tensiunii arteriale
In timp ce aportul de usturoi poate ajuta la imbunatatirea sanatatii, suplimentele cu usturoi nu ar trebui utilizate ca inlocuitor pentru tratamentul hipertensiunii.
Pe langa cresterea riscului de boli de inima, atac de cord si accident vascular cerebral, tensiunea arteriala ridicata necontrolata poate duce la probleme majore de sanatate cum ar fi leziuni renale si pierderea vederii. Hipertensiunea arteriala necontrolata este, de asemenea, legata de afectarea memoriei.
Daca ai de gand sa utilizezi usturoiul in tratarea hipertensiunii arteriale, asigura-te ca vorbesti mai intai cu medicul specialist.
Alaninaminotransferaza (ALT) Crescuta: Descriere, Motive Si Tratament
Conținutul cantitativ al ALT în sânge este un indicator important al multor boli ale ficatului, cea mai mare glandă a corpului uman. De asemenea, poate raporta bolile altor organe interne. Ce rezultate dintr-un test de sânge indică un conținut crescut sau scăzut de Alaninaminotransferază și care sunt valorile normale?
Alaninaminotransferaza în sânge și rolul său în mecanismele metabolice
ALT sau alanin aminotransferaza este enzima produsă în cea mai mare cantitate in ficat și în cantități mai mici în rinichi, pancreas, miocard și în mușchii scheletici. Dacă aceste organe sunt deteriorate, se observă o creștere a nivelului de ALT în sânge. Într-un organism sănătos, enzima este conținută într-o cantitate mică de plasmă.
Analiza conținutului de ALT ajută la diagnosticarea bolilor hepatice, a pancreasului și a canalelor biliare, a bolilor cardiace și a mușchilor scheletici. Analiza ALT se face dacă dorește să afle gradul de afectare a ficatului in hepatită, efectul medicamentelor sau al altor substanțe toxice asupra acestei glande. Testul este obligatoriu pentru donatorii de sânge.
Ar trebui să acordați atenție specială sănătății dumneavoastră și să întrebați medicul dumneavoastră, dacă trebuie să faceți testul dacă ați înregistrat următoarele simptome:
- slăbiciune generală;
- pierderea poftei de mâncare;
- greață sau vărsături;
- îngălbenirea pielii și a ochilor;
- urina inchisa la culoare
- culoarea deschisă a fecalelor;
- balonare si dureri abdominale.
Adesea, împreună cu analiza pentru ALT, este programat un studiu pentru AST (aspartat aminotransferaza). Ambele enzime ajută la diagnosticarea afecțiunilor hepatice și cardiace, dar numărul lor este deosebit de important unul față de celălalt. Această relație se numește coeficientul de Ritis. Valoarea sa este în mod normal de 0,91-1,75.
Calcularea coeficientului este utilă numai atunci când ieșirile din ALT și / sau AST depășesc limitele valorilor de referință. Coeficientul mai scazut de 1, indică deteriorarea celulelor hepatice (hepatocite), iar peste 2 indica despre bolile cardiovasculare, posibil, infarctul miocardic. Procedura de donare a sângelui la ALT și AST este aceeași.
Pentru a obține un rezultat fiabil al analizei, trebuie să vă pregătiți corespunzător conduita. Sângele este luat dimineața, pe stomacul gol. Nu consumati alimente timp de cel puțin 8 ore. Biomaterialul este luat din venă. Materialul pentru studiu este serul.
Care sunt valorile ALT normale?
După cum s-a indicat mai sus, nivelul alanin aminotransferazei într-un organism sănătos este suficient de scăzut. De-a lungul vieții, rata producției de enzime variază. Astfel, la nou-născuți, o cifră supraestimată este considerată normală, ceea ce se explică prin prezența icterului fiziologic postpartum.
Aceasta se datorează faptului că, în timpul nasterii, o cantitate mare de hemoglobină este „aruncată” în sângele copilului. În decurs de 3-4 săptămâni, hemoglobina din corpul bebelușului se dezintegrează activ, ducând la formarea de bilirubină. Iar concentrația sa ridicată cauzează manifestări icterice.
Alaninaminotransferaza crescută – Cauze și Simptome
Se crede că nivelul de ALT din ser este crescut, dacă depășește valoarea normei în zeci sau chiar sute de ori. Astfel, indicele crește de mai mult de 20 de ori cu dezvoltarea formelor acute de hepatită A, B și C. Aproximativ de 6 ori concentrația de Alaninaminotransferază crește odată cu hepatita alcoolică.
Dacă există o astfel de boală ca degenerarea grasă a ficatului, atunci nivelul de ALT depășește norma de 2-3 ori. Dar cu leziunile tumorale ale ficatului, „saltul” enzimei poate fi destul de nesemnificativ, dar chiar și specialistul ar trebui să-i acorde o atenție deosebită.
De asemenea, indicatorul poate fi mărit în următoarele cazuri:
- stadiul acut de pancreatită;
- temperatura mare a unei zone mari a corpului;
- stare de șoc;
- patologia sistemului hematopoietic;
- mononucleoza;
- miodistrofia;
- infecții virale;
- consumul necontrolat de suplimente alimentare;
- malnutriție.
Cum se poate reduce concentrația enzimei?
Cea mai sigură cale de a reduce conținutul enzimei atunci cand Alaninaminotransferaz este crescută este de a diagnostica și de a vindeca patologia care a provocat modificările. Atunci când se tratează bolile hepatice, cel mai adesea provocând o creștere a ALT, se iau medicamente care îmbunătățesc digestia, hepatoprotectori și colagogul. Toate acestea au un număr de contraindicații, astfel încât acestea trebuie luate numai în conformitate cu prescripția medicului.
Dacă creșterea cantității de ALT este cauzată de administrarea oricărui medicament, atunci este mai bine să nu mai fie folosit. Să alegem terapia alternativă. În plus, pentru a reduce concentrația enzimelor, se recomandă diversificarea dietei cu produse care conțin vitamina D (pește, legume verzi, lapte de soia, produse lactate și ouă).
De asemenea, sunt utili morcovii, dovleceii, nucile, cerealele integrale și carnea slabă. Nu abuzați de alimentele grase și sărate. Un stil de viață sănătos ajuta la recuperare.
În cursul tratamentului, compoziția biochimică a sângelui este examinată periodic pentru a vedea cât de eficientă este terapia prescrisă.
De ce poate fi redus ALT?
Reducerea concentrației de Alaninaminotransferază în sânge sugerează o ruptură a ficatului, apariția unor astfel de boli grave, cum ar fi ciroza și necroza. Un alt motiv pentru scadere, constă în lipsa de vitamina B6 în organism și în aportul anumitor medicamente care conțin aspirină, interferon, fenotiazină.
Alanin aminotransferaza este prezentă în aproape toate celulele corpului uman, dar în proporții diferite. Și atunci când conținutul său în fluxul sanguin se schimbă, acest lucru afectează starea multor sisteme. Pentru a evita consecințele grave ale posibilelor boli, procedurile de diagnosticare, în special donarea de sânge, nu ar trebui neglijate.
Unde se pot face analizele mediacle pentru Alaninaminotransferaza?
Analizele medicale pentru Alaninaminotransferaza se pot face la orice laborator de analize medicale cum ar fi Bioclinica, Synevo, Praxis sau chiar la spitale precum Medlife sau Arcadia. Dacă ai rabdare și stai bine cu nervii, poți face analizele si la spitalele de stat.
SFAT: Dacă donezi sange, această analiză este obligatorie și se face gratuit.
Metode de efectuare a analizei ALT
Există două metode prin care se poate face această analiză:
- Metoda kinetică standardizată IFCC – se foloseste piridoxal fosfat
- Metoda kinetică standardizată IFCC fara piridoxal fosfat
Ambele metode au propriile valori de referință
Prima metodă:
Vârstă/sex | Valori (U/L) |
0-12 luni | <71 |
1-3 ani | <31 |
4-6 ani | <36 |
7-12 ani | <44 |
13-17 ani | <45 |
F: >17 ani M: >17 ani | <35 <50 |
A doua metodă:
Vârstă/sex | Valori (U/L) |
0-12 luni | <56 |
1-6 ani | <29 |
7-17 ani | <37 |
F: >17 ani M: >17 ani | <33 <41 |
Factor de conversie: U/L x 0.0167 = µkat/L
Pentru interpretarea rezultatelor pentru analiza enzimei Alaninaminotransferaza, este recomandat să vizitezi un medic.