Daca sunteti alergici la capsuni, in momentul in care veti consuma aceste fructe, sistemul vostru imunitar va declansa productia de IgE si histamina lucru care va declansa la randul sau o serie de simptome in organismul dumneavoastra. In general simptomele specifice alergiei la capsuni apar la aproximativ 2 ore dupa ce acestea au fost consumate.
Alergia la capsuni poate avea reactii adverse destul de grave si cu toate ca acest lucru nu se intampla foarte des este bine sa cunoasteti si sa intelegeti simptomele alergiei la capsuni. Daca aveti un bebe, urmariti-l cu atentia prima data cand ii dati capsuni, pentru a identifica o posibila alergie.
Simptome orale
Cel mai adesea, alergicii la capsuni simt nereguli la nivel oral cum ar fi senzatiile de mancarime si furnicaturi in interiorul sau in jurul gurii. Uneori aceste furnicaturi si mancarimi sunt urmate de umflaturi care se pot extinde la nivelul limbii, buzelor sau gatului. Umflarea gatului in urma alergiei la capsuni este considerat a fi un simptom grav care necesita ingrijiri medicale deoarece umflarea ar putea opri fluxul de aer care circula spre plamani.
Aceste simptome ale alergiei la capsuni, sunt printre cele mai frecvente.
Info: vezi aici cate calorii au capsunile
Simptome la nivelul pielii
Alergia la capsuni poate avea simptome vizibile la nivelul pielii. Cel mai frecvent intalnite astfel de simptome sunt: rosirea pielii, urticaria, mancarimea pielii, eczeme sau o eruptie cutanata generalizata. Este posibil de asemenea sa apara si umflarea mainilor, degetelor sau diferite zone ale fetei, ochilor sau nasului. La copii mici alergia la capsuni se manifesta cel mai adesea prin infundarea nasului si mancarimi la nivelul ochilor.
Simptome gastro-intestinale
Sistemul gastro-intestinal poate fi iarasi afectat de catre alergia la capsuni. Simptomele acesteia in acest caz sunt:
- varsaturi
- greata
- diaree (am scris un articol despre cele mai bune pastile pentru diaree)
- dureri de burta
- crampe si o stare generala de stomac deranjat.
In general aceste simptome ale alergiei la capsuni dispar in cateva ore de la sine, fara a fi nevoie de interventia medicului. Este recomandat ca atunci cand aveti aceste simptome sa evitati alimentele “grele la stomac” cum ar fi bauturile reci si cele carbogazoase. Orezul si ceaiul de menta au dat intotdeauna rezultate exceptionale in aceste cazuri.
Simptome la nivelul respirator
Acestea cred ca sunt cele mai deranjante simptome ale alergiei la capsuni. In general apar la cateva minute dupa ce consumati capsuni sau diferite produse ce contin aceste fructe. Simptomele sunt: senzatia de respiratie greoaie, respiratia sueratoare insa in cazul in care alergia este una severa pot sa apara chiar si dureri la respiratie, puls rapid sau scaderea brusca a tensiunii arteriale. In foarte putine cazuri s-au inregistrat ameteli si pierderea constiintei.
De ce sa ne mai ferim?
Atentie: persoanele alergice la capsuni trebuie sa evite atat fructele in stare naturala cat si alimentele care le contin cum ar fi: ciocolata cu capsuni, iaurtul cu capsuni, diverse tipuri de prajituri cu capsuni etc.
Alte informatii despre alegiile la capsuni
Am de zile la rand, pe timpul verii, faceam alergie la capsuni. Cu totii indragim capsunile pentru ca sunt foarte bogate in vitamine, fibre, magneziu, omega 3 etc. si au un miros si un gust nemaipomenit. Este recomandat ca alimentatia noastra si a copiilor nostri sa fie bazata pe produse sanatoase si naturale, dar cu toate acestea trebuie sa fim foarte atenti in privinta alergiilor.
Capsunile contin vitamine (B, C, K), sunt bogate in potasiu, magneziu, fibre, Omega 3 – toate acestea avand efecte benefice asupra organismului si sistemului nostru imunitar. Desi sunt atat de iubite atat de cei mici cat si de cei mari, acestea sunt amintite pe lista alimentelor care pot sa provoace alergii.
Nota: intre timp am scris un articol complet despre simptomele alergiei la capsuni. Daca ai consumat capsuni si simti ca ceva este in neregula, iti recomand sa il citesti pentru a depista o eventuala alergie la capsuni.
Alergiile la capsuni in cazul copiilor:
Daca doresti sa le introduci in alimentatia copilului tau trebuie sa respecti un lucru foarte important – consulta un medic pediatru inainte de a-i da copilului sa manance capsuni. Este recomandat sa introduci aceste fructe in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an.
Alergia la capsuni in cazul adultilor:
In cazul adultilor, situatia este un pic mai usoara atunci cand apar alergiile la capsuni. Confrm statisticilor, undeva in jur la 3% dintre adulti au aceasta alergie. Nu este un numar foarte mare, insa daca sunteti acolo, haideti sa vedem ce se poate face:
- Depistati problema corect → se poate face prin diferite metode precum: teste de piele, eliminarea anumitor alimente din dieta pana la gasirea celui responsabil sau teste de sange. Cu analizelor de sange, aceste teste pot fi facute acasa si va puteti da seama daca alergia voastra este cauzata 100% de capsuni.
- Cautati alternative → alternative inseamna alte fructe la fel de gustoase si la fel de bogate in vitamine si minerale. Zmeura, fragii, murele sau bananele sunt niste optiuni ideale.
- Incercati sa le consumati altfel → uneori, reactia alergica la capsuni poate fi si din cauza modului in care acestea sunt preparate. De exemplu, eu persoanal, niciodata nu am putut consuma capsuni cu frisca fara … consecinte. Va recomand sa incercati sa le consumati preparate si altfel decat o faceati inainte. Uite aici niste idei geniale de smoothie cu capsuni care au fost folosite cu succes de catre persoane care nu tolerau capsunile altfel.
Simpomele alergiei la capsuni
Sunt multe simptome care te “anunta” ca este vorba de o alergie la capsuni. Pentru copii mai mici de trei ani se poate agrava eritemul fesier (acesta afecteaza pielea care este acoperita cu scutece).
Una din cele mai intalnite simptome ale alergiei la capsuni este urticaria, dar pe langa aceasta putem aminti:
- curgerea nasului
- inrosirea ochilor
- umflarea limbii
- umflarea gatului si buzelor
- diaree sau voma (daca este vorba despre o alergie grava)
Este recomandat ca aceste fructe sa fie consumate crude deoarece in aceasta forma ele contin cantitatea maxima de vitamine si alti nutrienti de care organismul nostru are nevoie. Nici capsunile congelate nu isi pastreaza cantitatea initiala de vitamine. Aceste fructe sa pastreaza maxim doua zile la frigider, dar este foarte bine sa fie consumate proaspete.
Daca bebelusul tau are peste 1 an si doresti sa introduci in alimentatia lui capsunile o poti face. Piseaza bine capsunile si pune o lingurita de miere de albine.
Alergie doar la capsunile cumparate din supermarket?
Nu am specificat in acest articol, insa eu personal, evit pe cat de mult se poate, consumul capsunilor din comert. Ma refer strict la cele pe care le gasim in supermarketuri si care sunt importate de prin Spania, Olanda sau Belgia. Avem prieteni de familie care au muncit in acele sere, ne-au povestit cum cresc aceste plante acolo, cate tratamente li se fac si am decis sa spunem pas. Unde mai punem la socoteala faptul ca nu au nici un gust de capsuni.
Revenind la subiectul nostru, cineva imi spunea ca face alergie la capsuni doar cand e vorba de capsuni cumparate, nu si la cele din gradina proprie.
Scurta explicatiei a alergiei la capsuni: alergia la capsuni in sine, ete rapunsul organismului nostru la ceva (capsunile in cazul de fata) ce el cosnidera ca este rau sau daunator cum ar fi o bacterie sau un virus. Uneori si sistemul nostru imunitar mai da gres cum se intampla in cazul capsunilor.
In cazul in care alergia la capsuni apare doar in cazul capsunilor cumparate din supermarket dar nu si in cazul capsunilor din gradina proprie sau din alte surse bio, cel mai probabil nu sunteti alergici la capsuni ci mai degraba sunteti alergici la anumite substante care au fost folosite in tratamentul lor.
Milioane de oameni suferă de alergii. Reacțiile la diferiți agenți alergeni variază în funcție de cât de gravă este sensibilitatea și de tipul de reacție provocat.
Din păcate, multe persoane sunt alergice la căpșuni. Știu la ce te gândești: a avea alergie la aceste fructe este o soartă mai cruntă decât moartea. Desigur, aceasta este o exagerare, însă gândește-te la o viață lipsită de dulceața căpșunilor.
În acest articol vei putea găsi principalele aspecte legate de alergia la căpșuni, precum cauzele, diferitele tipuri de reacții și o metodă de soluționare a problemei.
Alergia la căpșuni – reacții
O persoană cu alergie la căpșuni poate avea multiple reacții în urma consumului sau expunerii la aceste fructe. Cea mai severă este pseudo-anafilaxia, în care reacția alergică este asemănătoare șocului anafilactic, cu excepția faptului că nu implică un răspuns alergic real.
În cazul pseudo-anafilaxiei are loc o eliberare directă de histamine atunci când se întâlnesc substanțe cunoscute sub numele de „eliberatori ai histaminelor”.
Căpșunile sunt astfel de liberatori de histamine în cazul persoanelor susceptibile. Reacția este destul de severă și poate fi fatală.
O altă reacție adversă pe care o pot avea cei alergici la căpșuni este sindromul alergiei orale (OAS). OAS apare la persoanele care suferă deja de febra fânului (rinită alergic) și este provocată de consumul de fructe sau legume proaspete.
Alte reacții cauzate de alergia la căpșuni pot fi asemănătoare celor asociate cu febra fânului, precum dermatită, urticarie sau dificultăți respiratorii.
Ce anume cauzează alergia la căpșuni
Alergiile la căpșuni nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că unul din principalii factori cauzatori este legat de o proteină implicată în procesul de maturare a acestor fructe. Această proteină se numește „Fragaria alergen 1”, sau pe scurt „Fra 1”. Ea este responsabilă pentru înroșirea căpșunilor pe măsură ce se coc.
Ești alergic la căpșuni?
Există două considerente pe care trebuie să le reținem atunci când discutăm despre alergia la căpșuni. În primul rând, sunt soiuri de căpșuni care produc fructe de culoare galbenă sau albă. Căpșunile deschise la culoare (pale) sunt de regulă lipsite de proteina Fragaria alergen 1 și, în consecință, nu produc acele flavonoide care apar roșii la căpșunile cele mai coapte. Un astfel de soi este „Sofar”, însă acesta este mai greu de cumpărat.
În al doilea rând, mesteacănul și merele conțin o proteină care este foarte asemănătoare proteinei Fra 1. Din acest motiv se poate dezvolta o sensibilitate încrucișată, astfel încât o persoană alergică la căpșuni poate fi alergică și la aceste specii de plante, în cazul cărora se impune precauție deosebită.
Alergia la căpșuni – concluzii
Persoanele cu alergii ușoare la căpșuni pot încerca unul din soiurile mai puțin ofensive, precum cel alb sau galben (pal), pentru a vedea dacă apar reacții în urma consumului lor.
Dacă vă știți cu o alergie serioasă la căpșuni, evitați să consumați aceste fructe, deoarece orice tentativă poate fi fatală. Dacă sunteți alergici la oricare din proteinele prezente în aceste fructe, puteți încerca să gustați o căpșună doar sub supravegherea atentă a unui personal medical calificat.