Una din 100 de persoane din lume este alergica la gluten. Această substanță de origine proteică se găsește în cereale, astfel încât persoanele alergice la aceasta substanta le sunt interzise să mănânce produse de panificație și preparate din grâu, orz și secară.
Testele moderne de cercetare și de diagnosticare permit detectarea în timp util a unei alergii.
Simptome de alergie la gluten la copii
Pot apărea manifestări alergice atât la copii, cât și la adulți. Cu toate acestea, la copiii foarte mici, boala este uneori dificil de înțeles. Prin urmare, părinții trebuie să știe cum se manifestă alergia la gluten la copil.
Odată cu introducerea alimentelor complementare, apar primele manifestări ale bolii. Iată cum alergia la gluten la un copil manifestă cel mai adesea simptome:
- Apariția unei erupții pe piele. Aceste eruptii sunt asemanatoare cu urticaria, caracterizate prin acumularea de pete roșii. Prezenta lor este insotita de mancarimi severe si disconfort. Atunci când se palpeaza, se poate observa suprafața aspră a zonei afectate, precum și zonele convexe cu diametru mic.
- După o masă care conține gluten, bebelușul poate dezvolta diaree, care trebuie tratată simptomatic.
- Disconfort în stomac. În afară de diaree, pot exista și alte tulburări ale tractului gastrointestinal: colici, balonare și gaze frecvente.
- Iritabilitate și plansete. Datorită durerii în burtă și mâncărimilor permanente, bebelușii pot plânge adesea și au o stare proastă. Tulburările de somn sunt, de asemenea, observate, deoarece disconfortul împiedică copilul să adoarmă, de aceea este adesea lent și capricios în timpul zilei.
- Pierderea poftei de mâncare. Datorită manifestărilor de alergii, copilul poate, de asemenea, să refuze să mănânce.
Alergia la gluten este foarte important să nu fie confundată cu o altă boală similară: boala celiacă. Această boală se caracterizează prin intoleranță totală la gluten în organism, care la copii se manifestă printr-o întârziere în dezvoltare, umflarea extremităților, anemie și alte simptome. O astfel de patologie este de asemenea destul de comună, deci dacă există suspiciuni, este necesar să se consulte un pediatru.
Simptome de alergie la gluten la adulți
La adulți, alergia se manifestă puțin diferit și poate să semene cu o tulburare normală de alimentație. Următoarele simptome ale bolii pot sa apara:
- Tulburări ale tractului gastro-intestinal. La persoanele cu intoleranță, glutenul nu poate fi digerat complet, ceea ce duce la deteriorarea motilității tractului gastro-intestinal.
- Diaree și flatulență. Proteina nedigerată are un efect toxic asupra microflorei intestinelor, care provoacă probleme digestive, care sunt exprimate prin diaree și formare crescută a gazelor.
- Durere severă în abdomen. Alergiile la gluten pot provoca dureri prelungite în abdomen.
- Pierdere în greutate. Prezența disconfortului în stomac poate afecta apetitul, ceea ce, la rândul său, duce la o pierdere rapidă în greutate.
- Slăbiciune și sănătate precară. Lipsa de substanțe utile în organism afectează starea generală a corpului. Pacientul se poate simti obosit, deprimat, iar corpul său devine mai vulnerabil la diferite virusuri și bacterii, ceea ce duce la boli frecvente.
- Tulburări la nivelul membrelor. Aceste senzații sunt cauzate de reacția sistemului nervos periferic la stimuli.
La adulții cu toleranță la gluten, reacțiile alergice la nivelul pielii nu sunt, de obicei, observate. Cu toate acestea, pot apărea simptome asemănătoare unei afecțiuni respiratorii acute: dureri articulare, de cap și de gât.
Diagnosticarea alergiei la gluten
Într-o instituție medicală, se pot face următoarele teste care vor ajuta la confirmarea bolii:
- Test de sange. În plasma sanguină, specialiștii vor putea determina prezența sau absența anticorpilor la gluten. O astfel de analiză poate oferi uneori rezultate contradictorii, deoarece în fiecare caz în parte reacția provoacă o cantitate diferită de alergen.
- La determinarea alergenului, locul în care a fost aplicat concentratul asupra acestei substanțe trebuie să devină roșu. Cu alergii severe, pot apărea și alte simptome, dar medicul din clinică are toate medicamentele și dispozitivele necesare pentru a le elimina în timp.
- Eliminarea produselor care conțin gluten. Alergiile la gluten la un copil sunt cele mai des determinate în acest fel. Este necesar să se excludă numai cerealele din ovăz și orz, dar și produsele de panificație din secară și grâu, pastele și alte produse. Dacă după câteva zile după eliminare, simptomele bolii dispar, problema a fost intoleranța glutenului.
Există o convingere pe scară largă cum ca alergotestul este interzis să fie facut la copiii mici. Cu toate acestea, dacă se folosește sau nu această metodă de determinare a alergiei, trebuie să fie decisă de către medicul curant.
Dieta pentru intoleranța la gluten
Un nutriționist vă va ajuta să faceți dieta potrivită pentru a evita manifestarea bolii. În meniu pot fi incluse următoarele produse:
- Hrișcă, orez, mei, porumb;
- Orice legume și fructe (cu excepția bananelor);
- Porumb și leguminoase (fasole, mazăre);
- Nuci;
- Lapte și produse lactate fermentate;
- Carne de pasăre și pește de origine naturală;
- Ouă;
- Zahăr;
- Seminte de in;
- Făină fără gluten (orez, hrișcă, soia, cartofi, migdale și altele);
- Ulei vegetal.
Tratament pentru alergie la gluten
Evenimentele grave ale bolii pot necesita terapie suplimentară cu medicamente. Un specialist poate prescrie astfel de medicamente pentru a scăpa de simptomele alergiei:
- Astfel de agenți au proprietăți absorbante care permit absorbția substanțelor toxice care se acumulează în tractul gastrointestinal. De asemenea, acestia înconjoară pereții stomacului și ajută la stabilirea procesului de digestie.
- Medicamentele pentru alergie neutralizează producerea histaminei, care este responsabilă de reacția la alergen. Cele mai frecvente substanțe antihistaminice sunt cetirizina, loratadina, azelastina, astemizolul și altele.
- Medicamente locale. Unele semne de alergie, cum ar fi erupțiile cutanate sau epiteliul uscat, pot necesita tratament local. Pentru aceasta, un specialist poate prescrie unguente sau creme care conțin substanța activă necesară.
- Produse naturale. Unii doctori iti pot recomanda antihistaminice naturale pentru a combate simptomatologia alerciilor.
Unele medicamente pentru copii care trebuie utilizate sunt contraindicate, deci este necesară consultarea medicului pediatru.
Glutenul este o componentă obligatorie a cerealelor. Din punctul de vedere al științei chimiei, acest compus aparține unui grup de proteine vegetale. În forma sa pură, această substanță este o pulbere.
Când se amestecă cu apă, glutenul se transformă într-o masă de nuanță gri, care are o consistență groasă, foarte lipicioasă. Gustul glutenului este absent. Natura a dat acestei proteine o proprietate unica de a recunoaste si grupa proteinele intr-un singur rand.
Glutenul este utilizat pe scară largă în industria alimentară. Se introduce în compoziția produselor din carne, de exemplu cârnați, carne tocată. Această măsură dă o durată mai mare de valabilitate a acestor produse.
Cea mai populară categorie de produse îmbogățite cu gluten este, desigur reprezentata de produsele de panificație și de făină. În plus, glutenul devine adesea o componentă a produselor cosmetice. Industria farmacologică utilizează gluten în siropuri, pulbere și tablete.
Compoziția glutenului
Glutenul include aminoacizi esențiali în cantitate de 18, dintre care amintim treonina, metionina, lizina etc. De asemenea, conține vitamine din grupa B, precum și tocoferol și retinol.
Dintre compușii minerali, glutenul conține fosfor și calciu, care au un grad ridicat de digerabilitate. Dacă vorbim despre această proteină în forma sa pură, acesta este saturat cu gaze: hidrogen (cu 7%), carbon (cu 52%), azot (cu 16% ) și oxigen cu atomi de sulf (cu 24%).
In produsele alimentare, glutenul se găsește în lista ingredientelor sub următoarele denumiri:
- proteine vegetale hidrolizate;
- proteine vegetale texturate.
Uneori, glutenul este ascuns sub definiția „amidon modificat”, care, în principiu, nu este în întregime corectă din partea producătorului, deoarece amidonul de orice origine aparține clasei de carbohidrați.
Utilizarea glutenului
Glutenul desfășoară în corpul uman infinit multe funcții de natură pozitivă. Datoriile sale includ:
- legarea compușilor minerali și biologic activi și asigurarea asimilării lor, depline de mediul intern al organismului;
- menținerea muncii la nivel înalt a sistemului imunitar, inclusiv asigurarea efectului antiviral;
- stimularea creșterii și regenerării, adică reînnoirea celulelor și a țesuturilor;
- îmbunătățirea funcționării organelor din tractul gastro-intestinal;
- creșterea nivelului sanguin al proteinei hemoglobinei, eliminarea insomniei și saturarea tisulară cu oxigen (datorită metioninei aminoacide prezente în gluten);
- prevenirea dezvoltării deficitului de proteine în organism;
- consolidarea oaselor, dinților și părului.
Produsele îmbogățite cu gluten au un conținut ridicat de calorii și o valoare nutritivă. Acest lucru indică faptul că includerea lor în meniu pentru mult timp eliberează o persoană de un sentiment de foame, rapid și pentru o lungă perioadă de timp își umple rezervele de energie.
Sub influența substanțelor active care alcătuiesc glutenul, metabolismul în celulele și țesuturile organismului crește, ceea ce indică beneficiile glutenului pentru pierderea în greutate.
Contraindicatii ale glutenului
Din păcate, în ciuda proprietăților evidente de vindecare, componenta cerealelor este departe de a fi folositoare pentru toți oamenii. Lucrul este că unii oameni suferă de intoleranță sau de o alergie la gluten. Primul din limbajul medicinei pare să fie „boala celiacă„.
Poate fi recunoscută prin simptomele caracteristice: deteriorarea procesului și gradul de absorbție a anumitor tipuri de nutrienți (lipide, vitamine etc.), perturbări ale sistemului digestiv, reacții alergice la gluten, însoțite de mâncărime severă sau , mai rău, umflarea laringelui.
Aceasta se întâmplă deoarece sistemul imunitar al unui organism specific recunoaște glutenul ca substanță străină nocivă și începe să se apere de el.
Dacă sunteți sănătoși, adică nu aveți bolile descrise mai sus, aceasta nu înseamnă că glutenul vă va aduce beneficii absolute. Intrând în corpul uman în cantități mari, glutenul poate provoca probleme cu inima, până la infarctul miocardic; ateroscleroza cu dezvoltarea ulterioară probabilă a unui accident vascular cerebral; depresie, diabet și chiar obezitate.
În această privință, trebuie menționată și scăderea calității glutenului de cereale în secolele recente. Această tendință are loc datorită „unei activități de selecție intenționată realizate de oamenii de știință pentru a produce soiuri cu un randament ridicat.
Este foarte posibil ca acesta să fie motivul pentru care se obțin proprietăți lipsite de gluten, nocive pentru sănătatea umană. Cercetătorii nu au dezvoltat încă metode de combatere a calităților negative ale glutenului.
Glutenul în alimente
Nu este inutil să se repete și să se reamintească faptul că principala și cea mai importantă sursă de gluten de proteine sunt cerealele. Cea mai mare cantitate de gluten se găsește în grâu, dar există și în boabele de orz, porumb, ovăz și alte culturi de plante din acest grup.
Prezența glutenului este adesea caracteristică mezelurilor ieftine și produselor din carne, pentru conserve de pește și carne tocată de calitate scăzută.
Produsele semiprelucrate, în care carnea este cumva prezentă, se pot lăuda, de asemenea, cu prezența glutenului în ele. Veți găsi gluten în lista de componente ale sosurilor de magazin (maioneza, sos de soia, ketchup), unele produse lactate acide (iaurt, brânzeturi topite, înghețată).
Dacă renunți la gluten slăbești și ești mai sănătos?
Ești îngrijorat în legătură cu consumul de gluten? Asa-i ca te-au speriat expertii cu afirmatiile lor impotriva glutenului?
Multă lume apelează la dieta fără gluten în speranța îmbunătățirii sănătății și a scăderii câtorva kg. Amuzant este faptul că oamenii care consideră dieta fără gluten sănătoasă, nu știu ce este glutenul (video).
Glutenul este o proteină de origine vegetală compusă din alte 2 proteine: gliadină și gluteină. Glutenul se găsește în produsele din grâu, orz, secară și celelalte cereale și mult iubita pâine.
Glutenul nu afectează în niciun fel echilibrul energetic al organismului (calorii mâncate vs. calorii consumate).
Ba chiar un studiu a arătat că cei diagnosticați cu boala celiacă (vorbim imediat despre) care erau deja supraponderali, după excluderea glutenului, au început să adauge kg. Asta nu are neapărat legătură cu glutenul, ci cu stilul de viață.
Pentru a slăbi trebuie să fii într-un deficit caloric, adică să mănânci mai puține calorii decât consumă corpul tău pentru energie. Ai văzut mai sus că am menționat boala celiacă. Ce este aceasta?
Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imun, declanșată de ingestia glutenului, în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Aceste leziuni afectează absorția normală a nutrienților.
Simptomele acestei boli apar la ingerarea glutenului și sunt:
- balonarea
- diaree
- scăderea bruscă în greutate
- slăbiciunea
- vărsături
Asta nu trebuie să te îngrijoreze, conform EUFIC (European Food Information Council) 1% din populația Europei este afectată de această boală. Cu alte cuvinte, intoleranța la gluten este foarte rară.
Glutenul are vreo legătură cu sănătatea?
Dacă ești ca mine (și restul 99% din populația Europei) și nu ai nicio problemă atunci când consumi alimente cu gluten, nu vei avea beneficii în plus pentru sănătate prin excluderea lui. Ba chiar poate fi o alegere nesănătoasă.
Multe dintre alimentele din care s-a scos glutenul se pare că sunt surse sărace de minerale (cum ar fi fierul), vitamine (cum ar fi niacin, riboflavin, acid folic). Și în mare parte este doar o mișcare de marketing. Alimentele care au pe etichetă cuvintele “fără gluten / gluten-free” sunt mai scumpe.
Totuși, un lucru e sigur, ai grijă la stilul de viață, asigură-ți un aport optim de macronutrienți, fibre, vitamine și minerale și ești ok.
Din păcate, și eu sufăr de intoleranță la gluten și mulți ani nu am știut care este problema. M-am confruntat cu simptome neplăcute, dar fără o explicație clară. Însă, după ce am consultat un specialist și am efectuat câteva analize amănunțite, am aflat că sunt intolerant la gluten. Această descoperire mi-a schimbat complet modul în care abordez alimentația.
De atunci, am început să caut alternative sănătoase și delicioase la produsele care conțin gluten.
Cu toate acestea, mă întreb, voi de unde obișnuiți să cumpărați cel mai des produse fără gluten? Poate aveți și voi sugestii sau experiențe interesante în această privință. Împărtășiți-vă poveștile și sfaturile cu mine, vă rog. În acest fel, putem să ne ajutăm reciproc să navigăm mai ușor în lumea fără gluten.