Corpul uman are nevoie de acizi grași Omega-3 pentru funcționarea normală, însă majoritatea oamenilor ii consumă în cantități insuficiente, lucru care poate cauza anumite „dereglari” in organismul nostru.
În acest articol, vă vom spune care sunt beneficiile produselor și suplimentelor cu acizii grași omega-3, care vă pot ajuta, care sunt simptomele unei lipse de acizi grasi Omega-3 si bineinteles, ce alimente si suplimente trebuie sa consumam pentru a preveni aceste carente.
Ce sunt acizii grași omega-3?
Există trei acizi grași omega-3: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul alfa-linolenic (ALA).
- EPA și DHA sunt conținuti în pește. Ei sunt de asemenea cunoscuti ca acizi grași polinesaturați sau acizi grași ai lanțului lung.
- Acidul alfa-linolenic se găsește în surse de plante, cum ar fi semințele de chia și nucile. La om, ALA este mai întâi convertită în produsele consumatorilor finali, EPA și DHA, deci ALA este considerată o sursă mai puțin eficientă de acizi grași omega-3. În plus, pentru a crea o cantitate mică de EPA și DHA, este necesara o mulțime de ALA.
Organismul ii este mult mai ușor sa utilizeze acizii grași EPA și DHA, care vin din alimente. De aceea este atât de important să includeți pește sau ulei de pește într-o dietă constantă.
Care este diferența dintre omega-3 și omega-6?
Acizii grași omega-3 sunt adesea menționați în contextul acizilor grași omega-6. Rețineți că omega-3 și omega-6 sunt două tipuri diferite de acizi grași polinesaturați, care sunt considerați a fi grăsimi utile. Pentru a promova sănătatea, corpul dumneavoastră are nevoie de ambele tipuri de acizi în mod egal.
Omega-6 este destul de simplu pentru a ajunge în cantități suficiente cu alimente. Ei se găsesc în cantități mari în alimente precum nuci, ouă, pui și uleiuri vegetale.
Pentru comparație, este destul de dificil să satisfacem nevoia de acizi grași omega-3 numai cu surse de hrană. Cea mai bună sursă de hrană pentru omega-3 este peștele și fructele de mare, dar majoritatea oamenilor le consumă în cantități mici.
Care sunt beneficiile omega-3 pentru sănătate?
Acizii grași Omega-3 nu sunt fără motiv recunoscuti ca fiind suplimente populare de top. Ei au multe avantaje pentru formarea fizică și sănătate în general.
Recuperare după antrenament
Recuperarea este poate cel mai important aspect al antrenamentului. Grasimile Omega-3 contribuie la reducerea durerii în mușchi și reduc, de asemenea, inflamația după efort fizic. Ambele efecte vă vor ajuta să vă recuperați mai repede după o antrenament intensiv.
Pierdere în greutate
În ciuda faptului că acizii grași omega-3 nu afectează în mod direct arderea grăsimilor, suplimentele cu omega-3, cum ar fi uleiul de pește, vă pot ajuta să vă simțiți mai plin. Acest lucru simplifică aderarea la o dietă rigidă și, astfel, ajută la reducerea excesului de greutate.
Este sigur să luați omega-3 împreună cu alte suplimente și medicamente?
Potrivit Institutului Național de Sănătate, acizii grași omega-3 sunt considerați complet siguri. Omega-3 este recomandat pentru consum chiar și pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează, deși este important ca ele să aleagă suplimente cu ulei de pește fără mercur.
Cu toate acestea, dacă luați medicamente anticoagulante sau sunteți alergic la fructele de mare, se recomandă să consultați medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că omega-3 este sigur pentru dumneavoastră.
Cele mai bune surse alimentare de acizi grași omega-3
Cea mai bună sursă de hrană pentru acizii grași omega-3 este peștele gras, adică somonul din Atlantic, macroul, tonul, heringul și sardinele. Logic, un pește gras (somon), conține mai mult omega-3.
Nu vă faceți griji că peștii grași sunt prea mari în calorii. Corpul tau are nevoie de grasimi sanatoase pentru sanatate si energie pentru antrenament. Omega-3 este unul dintre cele mai bune și de înaltă calitate forme de grăsime, prin urmare, sursele sale sunt, de asemenea, considerate alimente sănătoase.
Dieta pe bază de carne de vită este, de asemenea, considerată o sursă bună de grăsimi omega-3. Sursele animale de omega-3, conțin un număr mare de acizi EPA și DHA, care sunt cel mai ușor absorbiți în organism.
Printre sursele de plante de omega-3, pot fi identificate semințele de chia, nucile și frunzele verzi. Amintiți-vă că alimentele vegetale conțin în esență grăsimi omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA). Organismul are nevoie de o mulțime de ALA pentru a obține o cantitate substanțială de EPA și DHA, așa că mâncați mai multe nuci și plante verzi și consumati simultan ulei de pește.
Care este doza recomandată de omega-3?
Un număr suficient de acizi grași omega-3 pot fi obținuți din alimente, consumând 350 g de pește gras de două ori pe săptămână. Dacă nu mâncați la fel de mult pește, veți fi ajutat de suplimentele nutritive pentru a satisface nevoia de acizi grași.
Pentru a va îmbunătăți sănătatea, se recomandă consumarea a 3 g de acizi grași omega-3 pe zi. O capsulă de ulei de pește conține aproximativ 1 g de omega-3 (aproximativ 180 mg de EPA și 120 mg de DHA), respectiv, este necesar să se ia trei capsule pe zi.
Dacă faceti exercitii în mod regulat și doriți să obțineți efectul maxim de la omega-3 în ceea ce privește recuperarea și reducerea durerii musculare, luați 6 g (6 capsule de ulei de pește) pe zi.
Ce se intampla dacă nu ai suficienti acizi grasi omega-3?
Acizii grași Omega-3 sunt utili pentru sănătate în general. Și având în vedere faptul că ei joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea durerii musculare după efort fizic, dacă nu obțineți suficienti acizi, veți experimenta durerea mai des, mai ales dupa antrenamente.
Cum să luați uleiul de pește?
Uleiul de pește poate fi luat în formă lichidă sau sub forma de capsule. Este important să se concentreze în primul rând asupra calității ridicate a suplimentelor cu omega-3. Se recomandă alegerea aditivilor fără mercur.
Vă sfătuim să luați capsule de ulei de pește cu mâncare, acest lucru vă va ajuta să vă simțiți plini pentru o perioadă mai lungă de timp și, de asemenea, pentru a evita problemele legate de digestie și eruptiile frecvente.
Depozitați uleiul de pește în frigider sau congelator. Ca și în cazul oricărui alt supliment alimentar, este recomandat să consultați un specialist înainte de a începe utilizarea acestuia.
Cum sa scapi de raceala in Omega-3 pasi
M-am tot plans de ceva vreme ca am o raceala teribila care nu mai vrea sa plece, ca vorbesc pe nas si-mi vine sa rad de propia-mi voce, ca am o stare de total discomfort si nu stiu ce sa mai fac sa ma pun pe picioare. Ei, cum oamenii de online au antenele intinse si urechile ciulite, era imposibil sa nu-mi auda lamentarea.
Asa se face ca, acum aproape o saptamana, niste prieteni mi-au propus sa incerc un mega produs pentru a scapa de raceala si a-mi intari sistemul imunitar: OMEGA-3 Lysi – Ulei Pur de Peste.
- Cand am rasfoit pliantele primite de la Lysi am aflat ca nu e chiar asa de usor sa-ti intaresti sistemul imunitar. Nu e suficient sa iei vitamina C ca sa scapi de raceala si nici medicamentele nu-ti ajuta organismul sa produca anticorpi pe termen lung. Pentru a-si produce bariera naturala de anticorpi organismul uman are o mare nevoie de acizi grasi Omega-3, care se regasesc in cca 60% din lipidele din creier, in retina, precum si in mebranele tuturor celulelor, pe care le mentin flexibile si permeabile.
- Nu sunt eu mare fana medicamente, dar e drept ca ultimele decenii, poluarea si E-urile ne-au cam slabit organismul. Partea neplacuta a povestii e ca noi trebuie sa suplimentam constant acizii grasi Omega-3 din corpul nostru deoarece nu pot fi produsi de organismul uman; ei trebuie suplimentati prin dieta sau prin suplimente alimentare, precum Omega-3 Lysi. Dupa aproape o saptamna de luat 1 pastila pe zi, ma simt mult mai in forma, am energie mai multa si rezist mai bine unei zile agitate. Iar daca al meu corp se simte bine, nu pot decat sa ma bucur si eu!
- Si cum spectrul de actiune al produsului OMEGA-3 Lysi – Ulei Pur de Peste este foarte larg, m-am hotarat sa dau si altora sa incerce din acest produs, sa aflam si parerea lor. Prima care s-a aratat entuziamata de efectul benefic asupra articulatiilor a produsului Lysi a fost mama! Ea a primit 30 de pastile sa incerce un tratament cu 2 pastile pe zi. Ea zice ca-i place energia pe care i-o da suplimentul de Omega-3.
Asadar, daca doriti sa incercati produsul, ia trimiteti-mi un mail si am sa va dau si voua, o mostra de incercat.
Este adevărat că Omega-3 și uleiul de pește cresc riscul de cancer la prostată?
Un studiu recent, devenit viral pe Internet, a arătat o legătură posibilă între consumul de acizi grași esențiali Omega-3 și riscul de apariție a cancerului la prostată.
Întrucât uleiul de pește este o sursă bogată de aceste grăsimi, mulți au început să creadă că acest supliment cauzează cancer la prostată. Este acest lucru adevărat, sau doar o strategie de popularizare media?
Studiul cu pricina este unul de tip observațional, care a folosit participanții unui studiu amplu anterior, numit SELECT. Acela a investigat inițial o posibilă legătură între vitamina E, seleniu și cancerul de prostată. Rezultatele nu au demonstrat un efect protector al acestor suplimente, însă mai curând un risc crescut de cancer la prostată asociat cu vitamina E, care a apărut în perioada de monotorizare ulterioară a participanților. Aceste rezultate au condus la studiul de față.
Pe scurt, cercetătorii au selectat un număr de participanții diagnosticați cu cancer de prostată (834, din care 156 aveau cancer avansat) și un număr de persoane fără cancer (1392), pentru a putea face comparații.
Au urmat apoi măsurători ale nivelurilor serice de Omega-3 (EPA, DHA și DPA). Rezultatele au arătat că pacienții cu cancer la prostată aveau mai multe șanse să aibă niveluri crescute de Omega-3 în sânge decât persoanele fără cancer.
Totodată, acidul alfa-linoleic, acizii Omega-6 și acizii grași saturați nu a putut fi corelat cu cancerul de prostată. În urma comparațiilor, s-a constatat că nivelurile cele mai mari de Omega-3 din pește erau asociate cu un risc crescut de cancer de prostată. Riscurile raportate au un grad de încredere de 95%.
Luând în calcul toate tipurile de acizi grași Omega-3 (EPA, DHA și DPA), cercetătorii au descoperit un risc cu 43% mai mare de cancer de prostată.
Au fost luați în calcul alți factori, precum educația, istoricul de diabet și istoricul familial de cancer de prostată.
Studiul a arătat că persoanele cu cea mai mare cantitate de ulei de pește în sânge aveau o frecvență mai mare a cancerului de prostată.
Ce trebuie să reținem din acest studiu
„Uleiul de pește cauzează cancer” – este o afirmație exagerată, pe care nu o putem lua în considerare la momentul de față, deoarece studiul nu a urmărit să arate dacă uleiul de pește cauzează cancer. În realitate, cercetătorii nu au urmărit deloc consumul de ulei de pește.
Această afirmație nu a fost făcută de autorii studiului, ci de mass-media. Studiul a examinat doar nivelurile de Omega-3 din sânge, nu și suplimentarea cu ulei de pește sau consumul de pește. Obiectivul acestui studiu nu a fost să arate dacă uleiul de pește are un efect negativ sau pozitiv asupra cancerului de prostată.
Însă dacă luăm rezultatele acestui studiu ca atare, descoperim că nivelurile crescute de Omega-3 din fluxul sanguin cresc probabilitatea de a dezvolta cancer. Un studiu a obținut rezultate similare, însă altele nu.
De exemplu, un studiu recent a analizat nivelul de acizi grași din probele sangvine colectate de la 476 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată. Rezultatele au arătat că nivelurile sangvine de Omega-3 au fost invers asociate cu riscul general de cancer de prostată,
Este important de reținut că nici studiul de față, nici altele similare acestuia nu au avut ca scop descoperirea cauzei. Descoperirea unei asocieri înseamnă necesitatea dezvoltării de modele experimentale și testarea ipotezei pentru a descoperi mecanisme cauzale directe.
La fel ca în cazul celor mai multe tipuri de cancer, cancerul de prostată este o boală eterogenă, care poate avea numeroase cauze la nivel celular sau genetic, unele fin ele nefiind bine înțelese. Este posibil ca prezența cancerului de prostată în sine să influențeze nivelurile de Omega-3 din sânge. De asemenea, se poate ca nivelurile crescute de Omega-3 să interfereze cu unul sau mai multe procese cauzale ale cancerului în așa fel încât să crească riscul de cancer la anumite persoane.
Cel mult, se poate admite că există o asociere între cancerul de și niveluri mari de Omega-3 în sânge. Fără îndoială, este nevoie de mai multe studii pentru a răspunde la aceste întrebări și a descoperi o legătură de cauzalitate, dacă există una în acest sens.