Aciditate gastrica scazuta: cum ne afecteaza si cum o tratam?

0
345
aciditate-scazuta-rau

Aciditatea gastrică este o caracteristică a concentrației de acid clorhidric în sucul gastric. Unitățile sale de măsură sunt exprimate în pH. Acest acid este produs de celule parietale speciale din glandele stomacului.

Principalele funcții ale acidității în organism sunt procesul de umflare și denaturare a proteinelor în cavitatea gastrică, produsul acțiunii antibacteriene în sucul său si excitarea sistemului pancreatic.

De asemenea, activează pepsinogene, transformându-le în pepsine si creează un mediu acid, potrivit enzimelor gastrice. Și cel mai important, aciditatea gastrică promovează procesarea normală a alimentelor și continuarea acesteia de la sfincterul piloric până la duoden.

aciditate-scazuta-rau

Aciditatea gastrica redusă: de ce apare?

După cum știm, mediul gastric acid normalizat se datorează HCL (acid clorhidric) conținut în acesta. Nediluat este un bun agent antibacterian și antiviral dezinfectant.

Aciditatea redusă, precum și creșterea, determină organismului un sentiment de disconfort în stomac și duce la o boală cronică severă a stomacului, gastrita. Senzațiile de gust acru sau absența completă a acestuia sunt primele semne ale acestei afecțiuni. De la începutul acestei boli, pH-ul stomacului este foarte ridicat. Și după un timp, prima boală este înlocuită de o gastrită hipocactică, cu o aciditate scăzută a acidului clorhidric.

În stadiul inițial al gastritei cronice, celulele speciale ale stomacului încep să producă o cantitate mult mai mare de suc gastric și acid clorhidric. Ca urmare, proporția acestor celule datorită inflamației constante a stomacului moare pur și simplu, iar aciditatea este normalizată și în cele din urmă scade sau poate dispărea complet, aceasta este o gastrită anatocică atrofică.

SFAT: Încearcă medicamentul Vimovo pentru a scăpa de aciditatea datorată sucului gastric.

Un nivel suficient de scăzut de aciditate în stomac duce la tulburări grave ale întregului sistem digestiv, în special intestin și pancreas, deoarece eliberarea enzimelor sale depinde în mod direct de nivelul pH-ului.

Dacă aciditatea gastrică este > 2,5, atunci procesul de defalcare a proteinelor are loc în organism. Ca urmare, pot apărea multe boli autoimune, diverse reacții alergice și lipsa percepției complete a anumitor produse. De asemenea, cu aciditate scăzută, digestibilitatea multor minerale și vitamine, zinc, vitamina B12, fier, magneziu și calciu se deteriorează.

Aciditatea scăzută a stomacului promovează înmulțirea ciupercilor și a virușilor dăunători, ceea ce poate provoca multe afecțiuni. Este cea mai frecvent întâlnită în 50% dintre persoanele care au peste 40 de ani. Pe fondul acidității reduse, poate apărea chiar și cancer de stomac.

Simptome ale acidității scăzute în stomac

Plecând de la faptul că sarcina principală a acidului clorhidric în stomac este neutralizarea alimentelor luate, acest proces de dezinfecție nu are loc ca rezultat al acidității reduse. Prin urmare, ciupercile și organismele bacteriene încep să se înmulțească și în cele din urmă să ducă la inflamarea mucoasei gastrice.

aciditate-scazuta-pastile

Primele simptome ale scăderii pH-ului stomacului:

  • senzatie de greață;
  • frecvente arsuri la stomac;
  • vărsături după fiecare masă sau medicament;
  • greutate in stomac;
  • alergii la mancare (vezi alergia la capsuni de exemplu);
  • constipație sau diaree.

Cu o gastrită pe termen lung cu aciditate scăzută, se va observa această simptomatologie:

  • gustul metalic neplăcut în gură;
  • un sentiment de greutate și supraîncărcare apare în stomac dupa mancare;
  • constipație, arsuri la stomac și diaree;
  • durere înfundată în epigastru imediat după masă sau după 20 de minute;
  • balonare, flatulență;
  • apariția anemiei – hemoglobină scăzută;
  • stratificarea unghiilor, uscatul și părul fragil.

În cazuri severe, cu un pH redus al stomacului, se observă slăbiciune generală, pierdere în greutate, letargie, stil de viață sedentar și hipotensiune, deoarece aciditatea scăzută distruge digestia proteinelor.

Semne suplimentare care pot indica prezența acidității reduse în stomac:

  • apariția frecventă a bolilor fungice;
  • vasele de sânge vizibile clar de la nas până la obraji;
  • scăderea hemoglobinei în sânge;
  • prezența paraziților în sistemul digestiv și rămășițele nedigerate de hrană în fecale;
  • persistența acneei (vezi despre masca de bicarbonat pentru acnee);
  • prezența constantă a gazelor în abdomenul superior.
 Decocțiile care pot fi luate pentru a crește pH-ul stomacului:
  • de la ramurile laxativului de cătină
  • din frunze de afine
  • un decoct de rădăcină zdrobită de aira, gențiană cu frunze încrucișate, elecampane înalte și rubarba;
  • afine și semințe obișnuite de chimen;
  • pelinul amar, ardei iute, imortel și cimbru.

aciditate-scazuta-afine

De asemenea, dacă aveți simptome de aciditate scăzută, puteți folosi aloe sau sucul gata preparat pe o linguriță și proaspăt stoarsa cu 10 picături de trei ori pe zi. Va ajuta la creșterea acidității cu ajutorul folosirii mierii diluate, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Trebuie diluata în apă: 0,5 linguriță miere cu un sfert de ceasca cu apa. Cu toate acestea, puteți combina untul și mierea în proporții egale și luați până la 1 lingură înainte de mese.

Dieta și nutriția adecvată, in cazul aciditatii reduse a stomacului

Fiecare tip de gastrită necesită abordarea sa și ajustarea dietei zilnice și luarea de medicamente. În astfel de cazuri, dieta este principalul ajutor pentru toate tipurile de gastrită.

Scăderea pH-ului sucului gastric se găsește de obicei în bolile sistemului digestiv. Lipsa acidului clorhidric reduce semnificativ funcția de protecție a organelor musculare goale, respective a stomacului. Prin urmare, dieta și alimentația sănătoasă cu aciditate redusă ajută la prevenirea și chiar înfrângerea multor boli ale sistemului digestiv.

Prin urmare, dacă aveți o aciditate scăzută în stomac, trebuie să introduceți în dieta zilnică: caise, castraveți proaspeți, varză și fasole sub diferite forme .Acestea pot fi adăugate nu numai la salate, dar și la prăjituri. Odată ce ați luat masa, beți 50 de grame de suc de morcov proaspăt stors și apoi consumati sucul de coacăze negre.

Completați refuzul de la acele produse care pot provoca fermentarea în stomac. Acestea includ lapte integral gras, pâine dulce, produse de cofetărie și struguri. De asemenea, acestea includ și smântână, cremă, brânzeturi refractare. Cu orice fel de gastrită, pacienților le este interzis să mănânce alimente reci sau calde, cu condimente picante și prăjite, cu crustă crocantă.

Cerințele de bază ale unei diete cu o aciditate redusă a stomacului sunt refuzul tuturor delicatelor gastronomice. Cu această formă de gastrită, cele mai utile alimente sunt carnea fiartă cu conținut scăzut de grăsimi, ficatul de pui și limba de vită. Hrana ovariană și hrișca va ajuta la readucerea stomacului la normal. Practic, toate soiurile de cereale (cu excepția orzului) trebuie să intre în mod necesar în dieta persoanelor care au un nivel scăzut de pH în stomac.

Din legume, puteți mânca cartofi fierți, sau copti, dovleac și morcovi cu ierburi proaspete, dar fără ceapă. Persoanele cu astfel de afecțiuni sunt sfătuite să bea băuturi care îmbunătățesc producția de sucuri gastrice, ceai, cafea, sucuri de fructe și legume.

Dieta aproximativă de o zi
  1. Micul dejun: terci de vită, hrișcă cu lapte și brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi.
  2. Pranz: supa de legume usoare, gatit pe pasta de carne slaba, caserola din cartofi cu carne si jeleu.
  3. Cina: pește, cartofi fierți, o ceașcă de ceai cald. În pauzele dintre mesele lungi este util să consumi mici gustări cu fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here