Acid salicilic: proprietati si mod de utilizare

Acid salicilic:

Acidul salicilic se găsește în mod natural în anumite plante, inclusiv frunzele wintergreen, coaja de mesteacăn dulce și coaja de salcie. Formele naturale și sintetice sunt utilizate pentru a face tratamente topice pentru diverse afecțiuni ale pielii și un compus sintetic similar din punct de vedere chimic derivat din acidul salicilic.

Acidul acetilsalicilic, este mai cunoscut sub numele de aspirină (vezi aici cum se face o masca de fata cu aspirina). Acidul salicilic local este disponibil ca ingredient activ în creme, unguente, geluri și alte forme.

Proprietăți keratinolitice

Acidul salicilic are proprietăți keratinolitice. Acesta rupe cheratina, o proteina care face parte din structura pielii. Acest lucru face ca acidul salicilic să fie util ca un exfoliant, deoarece ajută pielea să vâneze stratul superior al celulelor moarte care pot fi uscate si scalabile.

Acidul salicilic este inclus în scruburile faciale și este util pentru tratarea acneei, deoarece celulele moarte pot clăbi porii și pot crea un mediu favorabil pentru bacteriile care cauzează acnee.

Acid salicilic:

Unele șampone anti-mătreață includ acidul salicilic, deoarece acțiunea keratinolitică permite șamponului să spele celulele moarte inflamate. Acidul salicilic poate elimina negii, calusele și porii. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat acidul salicilic pentru tratarea psoriazisului, o afecțiune care implică o schimbare excesivă a celulelor pielii și acumularea de scuame.

Proprietăți analgezice și antipiretice

Două proprietăți ale acidului salicilic care merg mână în mână sunt reprezentate de analgezice (ameliorarea durerii) și antipiretice (antiinflamatoare). Aceste proprietăți sunt motive suplimentare cum ca acidul salicilic este benefic pentru tratarea acneei și a psoriazisului.

Acidul salicilic este responsabil pentru calitatea antiinflamatorie a aspirinei, un tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), dupa cum a aratat un studiu publicat in numarul din august 2001 al revistei “QJM: International Journal of Medicine”. Proprietățile analgezice și antipiretice, fac aspirina utilă pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi durerile de cap, febra, durerile musculare și artrita.

Proprietăți anti-fungice

De asemenea, acidul salicilic are proprietăți anti-fungice, și poate fi utilizat pentru a elimina tinea, o ciupercă implicată în diferite tipuri de infecții ale pielii. Acidul salicilic poate elimina tinea versicolor, o infecție a stratului superior al pielii care cauzează patch-uri scalate, decolorate, tinea pedis (piciorul atletului), tinea cruris, tinea corporis și tinea capitis (cicatricea scalpului).

Ce este acidul salicilic si ce beneficii ofera pielii

Acidul salicilic natural este un extract standardizat obtinut din scoarta de salcie, cu o structura similara cu cea a aspirinei. Acest acid este foarte apreciat pentru proprietatile sale exfoliante, antimicrobiene si antiacneice. Spre deosebire de cel sintetic, acidul salicilic natural nu prezinta riscul unor efecte secundare, cum ar fi iritarea pielii.

S-a demonstrat ca acidul salicilic contribuie semnificativ la regenerarea celulara la nivelul tegumentelor, crescand rata de reinnoire a celulelor. Aceasta regenerare celulara conduce la o imbunatatire a aspectului general al pielii. De asemenea, reduce liniile fine si ridurile, contribuie la vindecarea cicatricilor minore, ajuta la transportarea mai adanca in piele a altor active, indeparteaza celulele moarte si resturile ce blocheaza porii. Acidul salicilic mai este recunoscut si pentru capacitatile sale antimicrobiene, ceea ce il face un bun remediu pentru diverse probleme patologice ale pielii.

Cand este adaugat in preparatele cosmetice (in concentratie de 0,5 – 2%), acidul salicilic (BHA sau beta-hidroxi acid) creste proprietatile de regenerare celulara ale produsului respectiv. Acidul salicilic intra in compozitia multor produse cosmetice, cum ar fi: creme, lotiuni, masti, seruri, solutii exfoliante (peeling), tratamente anti-imbatranire, anti-rid, antiacneice, lotiuni capilare etc.

Serul tratament Dermacos Anti-Spot – aplicatii punctuale este recomandat pentru tenul care prezinta pete pigmentare. Produsul contine complexul de albire SepiWhite, acizi AHA (alfahidroxi: glicolic, lactic, citric) si BHA (betahidroxi: acid salicilic). Datorita formulei sale concentrate, serul actioneaza direct pe zona cu probleme, reducand intensitatea si dimensiunea petelor si prevenind aparitia altora noi. Utilizand acest produs de doua ori pe zi, minim 8 saptamani, pielea isi va recapata echilibrul, frumusetea si aspectul sanatos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here