Tipuri de ceara

In functie de metoda de prelucrare, deosebim ceara de stupina, de presa, extrasa si albita.

Ceara de stupina – este de obicei superioara. Se explica prin faptul ca in stupina sunt prelucrati in primul rand fagurii crescuti in ramele claditoare, capacelele  cazute la extragerea mierii etc. Numai in cazuri rare se intampla ca aceasta ceara bruta sa plece neprelucrata din stupina. Fagurii vechi sunt prelucrati in general imediat, pentru a nu fi infestati de molie, si totodata fara a se folosi o presiune prea mare.

Ceara de presa – se obtine din fagurii vechi folosind o presiune ridicata. Din aceasta cauza ceara moale contine substante rasinoase din propolis,particele microscopice de pastura. Ceara obtinuta este de culoare mai inchisa.

Ceara extrasa – este prelucrata cu benzina, din bostina ramasa de la obtinerea cerii prin presare. Aceasta ceara este de calitate inferioara, contine multe substante straine, are miros neplacut, culoare inchisa si este foarte moale.

Ceara albita – este ceara de stupina sau presa, care a fost albita cu ajutorul substantelor chimice sau la soare. Este de culoare alba, sfaramicioasa si cu coeficient de duritate ridicat; este folosita in scopuri speciale.

Ceara de stupina si cea de presa pot fi impartite in functie de insusiri in urmatoarele categorii:

  • tipuri-de-cearaCeara alba care este uniforma in toata masa;
  • Ceara de calitatea I  care este alb-galbuie pana la galben uniform in toata masa;
  • Ceara de calitatea a II-a care este de culoare galbena pana la brun inchis sau chiar cenusiu deschis, cu nuanta verzuie uniforma cel putin in jumatatea superioara a blocului;

Calitatea cerii de albine depinde foarte mult de conditiile de prelucrare a materiei prime, de metoda de extractie, de apa folosita si de vase.

1 parere . Tu ce crezi ?

  1. Pingback: Cum produc albinele ceara?

Scrie un comentariu sau o intrebare: