Piftie de porc

Ingrediente pentru piftie de porc:

  • 1,5 kg picioare sau cap de porc,
  • 1 ceapa,
  • 2 morcovi,
  • 1 patrunjel,
  • 1 pastîrnac,
  • 1 telina,
  • 2 foi de dafin,
  • 3–4 boabe ienibahar,
  • 3–4 catei de usturoi (facultativ),
  • sare.

Cum se prepara piftia de porc:

Se spalasi se rad bine cu cutitul picioarele sau capul de porc (daca au par, se pîrlesc la flacara). Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge cu satîrul. Se aseaza intr–o oala incapatoar si se acopera cu apa in asa fel, incît nivelul apei sa fie cu 3–4 degete deasupra carnii. Se pune la foc potrivit, lasind sa fiarba incet. Se spumeaza mereu, apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si ienibaharul. Se acopera vasul cu un capac, lasind numai la o margine cratita putin descoperita. Trebuie sa fiarba pana cand carnea se desface usor de pe oase. Se scot oasele si se aseaza carnea pe fundul uneia sau al mai multor farfurii. Se piseaza usturoiul in piulita de lemn cu putina sare si se amesteca cu zeama de carne. Se strecoarasi se toarna zeama strecurata in farfurii peste carne, avind grija ca aceasta sa fie bine acoperita. Se pune la loc rece sa se inchege. Ca sa se obtina o piftie frumoasa, limpede, trebuie sa fiarba tot timpul foarte incet si vasul sa fie aproape acoperit.Cea mai gustoasa piftie este aceea pregatita din picioare de porc amestecate cu urechi.Tot astfel se poate prepara si piftia din picioare de vaca sau, amestecat, picioare de vaca cu picioare de porc.

Scrie un comentariu sau o intrebare: