Papadia – o planta minunata

Papadia este o plantă perena cu radacina pivotanta, rizom scurt si gros, tulpina de 5-40 cm si frunzele alterne, foarte apropiate. Papadia este foarte frecventa in zona de stepa-etajul boreal, locuri cultivate si ruderale.

Organele utilizate: Radacinile care contin principii amare, frunzele tinere si sucul. Planta este bogata în triterpenoide care au proprietati antiinflamatorii.

Frunzele contin caroteni si compusi flavonoizi (xantofile, apigenin- si luteolin-7-glucozid, chrisoeriol). Gustul amar al tesuturilor este datorat prezentei taraxicinei, a lactonelor sesquiterpenice (eudesmanolida, tetrahidroridentina B si taraxacolida) si a acizilor germecranici (acid taraxinic si acid 11,13-dihidrotaraxinic).

Florile contin pigmenti carotenoizi, glucozizi flavonici si tetraterpene.

papadiaActiune terapeutica:

Extractele obtinute din radacini au proprietati colagoge, diuretice, depurativa, tonice, hepatice, stomahice.

Extractele de papadie sunt utilizate pentru inhibarea apetitului, tratarea asteniei, arterosclerozei, celulitei, constipatiilor, obezitatii, gutei, eczemelor, icterului, cirozei, litazei, reumatismului, varicelor etc. Acestea au si o actiune antibacteriana. Se utilizeaza sub forma de infuzii preparate din frunze si radacini si decoct preparat din radacini. Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.

In medicina populara se folosesc frunzele, rizomul sau radacina pentru tratarea unor afectiuni vasculare, stimularea poftei de mancare, varice, afectiuni cronice ale aparatului urinar, dischinezie biliara, guta, decoctul din planta maruntita se foloseste pentru tratarea insuficientei hepatice, indigestie. In tratamentele de uz extern, decoctul de papadie se foloseste pentru tratarea cataractei, iar cataplasmele din radacina pentru tratarea reumatismului.

Alte utilizari ale papadiei

  • Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului. Din flori de papadie se poate prepara suc si dulceata. Radacinile plantei sunt deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
  • Ca planta tinctoriala, se foloseste pentru vopsirea fibrelor naturale in galben.
  • In alimentatie, frunzele se consuma primavara sub forma de salate sau in ciorbe si supe, inflorescentele se folosesc la aromatizarea lichiorului si prepararea unui vin.
  • In cosmetica, decoctul din partile aeriene ale plantei se foloseste pentru tratarea tenului iritat si inrosit.
  • In apicultura este importanta ca planta melifera.

Organe recoltate / Mod de recoltare:

  • Frunzele, prin taierea rozetei cu sapa, primavara
  • Radacinile, cu cazmaua, incepand cu luna iulie

Scrie un comentariu sau o intrebare: