Masina de paine. O investitie pentru familie!

Va mai aduceti aminte de anii in care stateam la cozi interminabile pentru a cumpara paine? Asta se intampla inainte de anul 1989, pe vremea cand totul era cumparat cu ratia. Tot cam in aceeasi perioada, celebrul concern Panasonic, pe numele sau de atunci Matsushita Electric Industrial Co, scotea pe piata prima masina de paine, un electrocasnic de marimea unui cuptor cu microunde, foarte usor de folosit si foarte util intr-o bucatarie care avea sa usureze stilul de viata al multor persoane.

Odata cu aparitia acestui aparat in randuriile produselor celor de la Panasonic, modelul a fost preluat si de alte firme, care au reusit sa performeze tot mai mult in realizarea lui. Printre cei care au preluat acest produs electrocasnic, se numara si cei de la Moulinex, care au scos pe piata modelele OW, unul din cele mai cunoscute fiind OW502330 cu o capacitate de 1500 de grame, o putere de 1650 wati si cu o amplitudine de 16 programe disponibile.

Modele de masina de facut paine (vezi mai multe modele si oferte)

masina-de-paine1 masina-de-paine2 masina-de-paine3 masina-de-paine4

Cum functioneaza masina de paine?

Intreg procesul de realizare al painii este asigurat de aceast produs electrocasnic minune, incepand cu amestecul si framantarea, dospirea si in final coacerea. Masina de paine este folosita in realizarea mai multor tipuri de produse, precum blaturiile de pizza sau coca pentru cozonaci. In acelasi timp si tipuriile de paine obtinute sunt diferite, utilizatorul putand opta pentru paine alba, integrala, cu seminte sau fara sare.
Un alt avantaj al masinii de facut paine, este simplitatea modului de utilizare, nefiind nevoie ca utilizatorul sa fie un bucatar renumit. Oricine o poate folosi, chiar daca a mai trecut prin bucatarie in trecut sau nu, deci este o masinarie excelenta si pentru barbati:D

Cum preparam paine la masina de paine?

O reteta pentru o paine normala de 1 Kg, se realizeaza din 440 ml de apa, 2 lingurite de sare, 1 lingura de zahar, 700 g faina (dupa gustul utilizatorului aceasta poate fii neagra, integrala sau alba) si o 10-12 g de drojdie uscata. Toate cele listate mai sus trebuiesc adaugate in ordine exacta in cuva de framantare. Durata de realizare in conditiile de fata este de aproximativ 3 ore si 30 de minute.
Recomandata este folosirea drojdiei uscate, o cantitate indicata fiind 7g la 500g faina, dar utilizatorul poate opta si pentru drojdia proaspata, cantitatea necesara fiind 25g pentru 500g de faina.

Este important sa evitam folosirea unei cantitati mai mari de continut decat cea indicata in specificatiile tehnice ale fiecarei masini de facut paine in parte, aceasta expunandu-se la riscul de a iesi din tava, afectand rezistelele de coacere.
Un alt lucru pe care trebuie sa il evitati este atingerea capacului fara o manusa de protectie, deoarece acesta fiind foarte incins si va poate cauza niste arsuri de toata frumusetea. Capacitatea masiniilor de facut paine este destul de vasta, fiind cuprinsa intre 500g si 1800g in functie de model si bineinteles de preferintele si necesitatile voastre.

De asemenea un aspect foarte important si util este acela ca, majoritatea aparatelor au in dotariile standard un sistem de siguranta impotriva penelor de curent. In aceste conditii, masina de facut paine isi va contiua programul la revenirea energiei electrice.

Pareri personale despre masina de facut paine

Prima masina de paine a intrat in bucataria noastra in urma cu vreo 5 sau 6 ani si a fost un Philips, excelent pe vremea aceea insa cam antic raportat la zilele noastre. Oricum, si-a facut treaba impecabil. In momentul acesta avem o Masina de copt paine MOULINEX OW6118 (exact al 2lea model, cel negru din pozele de mai sus) de care sunt foarte multumita. Are 19 programe, astfel incat poti prepara absolut ORICE incepand de la paine, baghete pana la blaturi de pizza sau paste. Desi a fost putin cam scumpa, din punctul meu de vedere merita fiecare lei.

Avantajul major al folosirii unei masini de paine este acela ca o faci cu mana ta cum se spune. Nu trebuie sa iti mai faci griji ca painea cumparata de la magazin contine tot felul de substante si aditivi, nu trebuie sa iti mai faci griji de conditiile in care a fost facuta etc. De asemenea si gustul este mult mai bun, masina permitandu-ti sa obtii un set variat de arome.

In concluzie masina de paine este o investitie care merita fiecare leu! 🙂

7 pareri . Tu ce crezi ?

  1. Alexandra E.

    E super fain sa ai o masina de paine acasa. Eu fac zilnic si sunt multumita. Poti sa iti folosesti la altceva timpul pe care il pierdeai sa framanti si sa ai grija de paine cat era la cuptor.

    • Daniela

      Interesant insa din pacate atat blatul de pizza cat si painea facute la masina de paine nu au acelasi gust ca cele facute pe vatra. De fapt, nimic nu se compara cu produsele facute pe vatra.

      Dar asa la repezeala sau in cazul incare nu aveti posibilitatea sa cumparatii produse de panificatie facute pe vatra, masina de paine este excelenta 😉

    • Anca M.

      Nici nu are cum sa aiba acelasi gust 🙂
      Dar totusi este in lipsa unui cuptor cu vatra masina de paine este o alternativa excelenta. Zic eu 🙂

  2. Adriana

    Buna seara, as dori sa stiu cam cat curent consuma. Am vazut ca sunt si masini cu putere de 600W, iar aceasta are 1.600W, Sunt curioasa daca la acest model (pe care as vrea sa-l achizitionez) consumul este de 2,5-3 ori mai mare decat in cazul celor cu o putere mai mica. Multumesc frumos.

  3. Pingback: Semintele de chia, un aliat al sanatatii!

  4. Pingback: robotul de bucătărie Tefal Masterchef Gourmet QB404HSC

Scrie un comentariu sau o intrebare: