Laptele in obezitate

Obezitatea este o boala metabolica caracterizata prin acumularea de grasimi intr-o proportie crescuta, realizand un exces ponderal de peste 20% din greutatea individului.

La copii obezi, regimul va consta in reducerea ratiei calorice cu mentinerea echilibrului principiilor alimentare echivalente in alimentatia rationala.

Se va evita excesul de fainoase si dulciuri, precum si adaugarea de zahar la preparate. Laptele in obezitate este permis ca lapte dulce, iaurt sau chefir. Acestea vor fi calculate de medic in functie de varsta si ratia calorica recomandata. Se recomanda branzeturile slabe, nu cele fermentate, ascaval sau branza topita.

Adultul obez va beneficia de un regim alimentar hipocaloric cu aport de 1200- 1300 calorii / zi, cu proteine in cantitate de 1 – 1,5 g/kg corp, lipide reduse, in proportie de 40 – 50 grame/zi si foarte sarac in glucide.

In regimul hipocaloric, o pondere mare o au laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci dietetica si urda. Sunt interzise urmatoarele produse: cascavalul, svaiterul, toate branzeturile grase si sarate, laptele integral, iaurtul gras, branza de vaci grasa, frisca si smantana.

Scrie un comentariu sau o intrebare: