Laptele in hepatita epidemica

Hepatita epidemica este o boala contagioasa produsa de un virus transmis pe cale digestiva sau sangvina. Alimentatia bolnavului in cursul hepatitei va fi individualizata in functie de stadiul evolutiv al bolii. Internarea este obligatorie. In perioada preicterica, cand predomina tulburarile dispeptice digestive, in cadrul regimului hidric de crutare a functiilor digestive se poate recomanda si laptele de vaca, daca bolnavul il suporta.

In perioada de stare, cand icterul predomina, secretiile biliare sunt reduse, facand dificila digestia lipidelor (ratia minima 50-70g/zi) sunt interzise grasimile care sunt supuse actiunii termice, recomandandu-se untul proaspat, smantana si frisca. Aportul proteic va fi de cca 60 – 80 g/zi, putand ajunge si pana la 130 – 150 g/zi. La inceput, aportul lor va fi echilibrat cu proteine  de origine animala cu valoare biologica mare si de cele de origine vegetala.

In perioada de convalescenta, cand icterul a disparut si probele de laborator revin la normal, se instituie un regim de crutare hepatica. Laptele este permis ca atare, daca este suportat, sau sub forma derivatelor sale: branza de vaci, cas, urda dulce, iaurt, lapte batut, unt, smantana si frisca.

Sunt interzise branzeturile grase, cele fermentate si afumate.

Meniul zilei in cazul hepatitei acute poate cuprinde:

  • Dimineata – lapte cu cafea, paine intermediara, branza de vaci;
  • La pranz – supa de zarzavat cu orez, carne fiarta cu legume, lapte cu gris, orez cu lapte;
  • Seara – branza de vaci amestecata cu marar sau rosii, sau placinta cu branza.

Regimul de crutare hepatica se va pastra cca 6 luni pana la 1 an de la disparita icterului, iar dupa 1 an, in urma unui bilant clinic si biologic normal, se trece la o alimentatie normala.

La sugar si copil, regimul alimentar trebuie dirijat dupa varsta si dupa stadiul de evolutie a bolii. Sugarului i se poate mentine alimentatia obisnuita, in functie de toleranta digestiva: lapte de mama, lapte de vaca si preparate din lapte de vaca, de preferat cele degresate semiumanizate si umanizate (la sugarii mici), branza de vaci dulce, unt, iaurt si cas dulce.

Pentru copii trecuti de varsta de 1 an, regimul este in functie de stadiul bolii, relativ asemanator cu cel ala dultului. La ambele grupe de varsta sunt interzise branzeturile fermentate, cascavalul, svaiterul etc.

1 parere . Tu ce crezi ?

  1. Pingback: Ce factori influenteaza culoarea pielii?

Scrie un comentariu sau o intrebare: