Laptele in hepatita cronica

In cazul hepatitelor cronice, regimul trebuie individualizat in functie de forma clinica, de starea individului, incat sa i se asigure acestuia o stare de nutritie optima si sa evite orice efect nociv asupra celulei hepatice.

La sugar si la copilul mic proteinele sunt asigurate de lapte si derivatele sale: iaurt, chefir, branza dulce si mai apoi celelalte alimente.

Laptele va fi consumat in cantitate de minim 500 ml/zi, iaurtul 200 ml/zi; branza de vaci dulce poate fi consumata simpla sau intrand in compozitia unor budinci. Sunt interzise branzeturile fermentate, grase si afumate.

La adult, o parte din necesarul de proteine poate fi asigurat de lapte: lapte dulce, lapte batut, iaurt,chefir, branzeturi nefermentate (branza de vaci, cas, urda). Se prefera untul proaspat  deoarece  celelalte grasimi animale sunt interzise.

Exemplu de meniu pentru hepatita cronica:

  • Dimineata: un pahar de iaurt si paine sau cafea cu lapte, paine cu unt sau branza de vaci, cas proaspat;
  • La pranz: friptura la tava + supa de mazare + lapte de pasare;
  • Seara: cartofi copti, friptura rece, lapte cu orez, iaurt, lapte dulce.

Nu se recomanda branzeturile fermentate, sarate , afumate.

Scrie un comentariu sau o intrebare: