Hrana vie, elixir de viata lunga

Tânăr la corp şi ager la minte, piele frumoasă şi ochi strălucitori, sănătate de invidiat pe termen cât mai îndelungat. Cine nu şi-ar dori să se bucure de toate acestea? S-ar părea însă că doar cei care adoptă o “hrană vie”, elixir al sănătăţii longevităţii, pot beneficia de toate laolaltă.

ciuperciHrana vie sau “raw food”, în limba engleză, nu mai reprezintă o noutate. Mişcarea de promovare, iniţiată în SUA, în anii ’80 ai secolului trecut, şi nu atât prin apariţia meniurilor şi a restaurantelor de tip “raw food” în SUA, Canada şi Europa, cât prin adoptarea unui asemenea tip de hrană de către personalităţi arhicunoscute, cu mare priză la public, actori, artişti, vedete de televiziune, poate fi considerată una de succes. Nu constituie nicidecum o dietă pentru slăbit, cum s-ar putea crede la o primă vedere, şi nici un simplu mijloc terapeutic, deşi în multe cazuri, chiar şi din cele mai grave, inclusiv de cancer, s-a dovedit a fi o soluţie salvatoare.

Primul care a vorbit despre “hrana vie” ca soluţie de tratament a fost medicul elveţian Maximilian Bircher-Benner, care, în 1897, a înfiinţat la Zurich o clinică în care suferinzii de diverse boli erau vindecaţi prin recurgerea la o hrană negătită prin preparare termică. La fel a făcut la noi, în anii trecuţi, medicul Doru Laza, terapeut de excepţie, în cadrul clinicii “Eden” înfiinţată de el la Breaza. În vindecările “mericuloase”, mult mediatizate la momentul respectiv, printre mijloacele terapeutice s-a numărat şi dieta alcătuită în exclusivitate din crudităţi. Asta şi este, de fapt “hrana vie”, un mod de alimentaţie bazat pe alimente sub formă în care ni le oferă natura, în stare crudă, neprocesate, neprelucrate chimic sau termic.

raw

O soluţie, mai multe recompense – Ca atare, nu doar cei care se confruntă cu vreo maladie nemiloasă sau alta recurg la “hrana vie”. Sunt tot mai mulţi din cei care, de câteva zeci de ani, pretutindeni în lume, din dorinţa de a-şi proteja sănătatea, au optat în favoarea unei asemenea alimentaţii, eliminând complet din dieta lor zilnică alimentele procesate sau gătite – prin fierbere sau prăjire, înlocuindu-le cu cele sub formă crudă şi cât mai proaspete: legume, şi fructe, seminţe de tot felul, germeni de cereale, produse apicole, ouă, brânzeturi. Şi o fac din convingerea că doar aşa îi pot asigura organismului pentru buna lui funcţionare nutrienţii necesari, vitaminele şi mineralele. Dar şi preţioasele enzime, de care alimentaţia “modernă” este vitregită în totalitate.

Enzimele, scânteia vieţii – Toată lumea ştie că e foarte important să ne asigurăm organismului cu necesarul de vitamine şi minerale. Nu se poate spune la fel şi în ceea ce priveşte importanţa enzimelor, substanţe organice complexe care pun în mişcare toate procesele biochimice ce au loc în organism – inclusiv cele care ne ajută să gândim, să respirăm, să mergem, să vorbim, fără de care acestea n-ar putea să funcţioneze. Cu alte cuvinte, fără enzime am înceta să existăm, motiv pentru care au fost denumite şi “scânteia vieţii”. Ce-i drept, ne naştem cu o anumită cantitate de enzime, care însă se tot diminuează pe parcursul vieţii în urma multitudinii de procese biochimice. Astfel se face că, absenţa enzimelor alimentare din hrană, poate conduce la boli degenerative, la îmbătrânirea prematură. Un conţinut bogat în enzime alimentare îl au germenii de cereale, seminţele de tot felul, dar nu prăjite sau cu adaos de sare, polenul crud şi păstura, mierea, legumele şi fructele în stare crudă.

rawTentaţie justificată – Chiar dacă nu te încumeţi să nu mai foloseşti aragazul, să renunţi la a mai consuma mâncăruri gătite, ai putea – ceea ce nu puţini nutriţionişti o recomandă, să introduci în dieta zilnică cât mai multe alimente în stare crudă. Indicat este ca acestea să constituie cel puţin jumătate din cantitatea de hrană. De ce ai face-o?

 

– Hrana vie, prin conţinutul ridicat de fibre, şi redus de zaharuri, ajută nu doar la prevenirea şi combaterea obezităţii, ci şi la menţinerea la un nivel optim scăzut al glicemiei;

 

– Alimentele neprocesate şi neprelucrate termic asigură organismului cu mai multe vitamine şi minerale, altfel, prin gătire la foc, 50% din proteinele din alimente şi între 50 şi 80% din vitamine şi minerale sunt denaturate, drept urmare nemaiputând fi asimilate, de unde şi oboseala, şi apatia, indigestia, balonarea, constipaţia, colonul iritabil, obezitatea, bolile metabolice şi degenerative şi chiar cancer;

– Consumând “hrană vie” ne menţinem rezerva de enzime alimentare necesare organismului pentru regenerarea celulară, cât şi pentru menţinerea armoniei metabolice în general. Prin prelucrarea termică, enzimele se distrug începând de la 40 grade C, iar pe la 54 grade C dispar cu totul, urmarea fiind deprecierea sărurilor minerale, care nu doar că se pierd, ci se transformă din organice, asimilabile, în anorganice, neasimilabile, ce urmează a fi depozitate ca reziduuri;

– În plus, prin introducerea a cât mai multe alimente în stare crudă în alimentaţie ne putem bucura de imunitate crescută, de protecţie faţă de acţiunea radicalilor liberi, greutatea se reglează de la sine, pielea devine netedă şi catifelată, ne simţim plini de energie şi poftă de viaţă.

Te-a ajutat articolul? Da-i o nota de la 1 la 10!
Loading...

Scrie un comentariu sau o intrebare: