Galuste de Gris – Noques au Semoule

Galuste de Gris – Varianta A

Ingrediente pentru 10 portii de Galuste de Gris:

  • un ou (50 g);
  • unt 50 g;
  • gris 100 g [proportii 1/1/2];
  • o lingura de apa;
  • sare si nucsoara dupa gust.

Untul moale (la temperatura camerei) se amesteca bine cu oul, apa si grisul. Se condi­menteaza cu un praf de sare si putina nucsoara si se lasa  cateva minute  deoparte.   Se  formeaza galuste mici cu o lingurita si se introduc in supa sau apa clocotita cu sare. Se lasa sa fiar­ba usor timp de aproximativ 10 minute.
Nota: O alta metoda de preparare a galuste lor ar fi urmatoarea: amestecati bine ingredientele, lasati deoparte cateva minute si apoi introduceti vasul cu compozitia de galuste la frigider. lasati la rece doar cateva minute, pana cana* coca respectiva capata consistenta ca de plastilina. Se scoate si se formeaza rapid galuste de dimensiune putin mai mare ca o maslina. Aceasta se face prin ruperea (ciupirea) alua­tului cu degetele si formarea galuste lor in podul palmei, printr-o miscare scurta de freca­re intre palme. Pe masura ce se formeaza, galustele se introduc in apa clocotita cu sare (in cazul ca aceste galuste se vor servi cu un consome, este de preferat safierbeti galustele separat in apa cu sare si numai inainte de servire sa le puneti in bolul sau far­furia cu consome. Aceasta pentru ca altfel galustele vor tulbura supa in care fierb). Se fierb la foc potrivit timp de aproximativ 10 minute, dupa care se toarna peste galuste o cana de apa rece sau o ceasca de gheata pisata. Se acopera vasul cu un capac si se lasa galustele sa “se traga ” inca 5-6 minute. Acest procedeu este util atunci cand trebuie pregatite foarte multe galuste intr-un timp scurt. In plus, galustele formate astfel vor prezenta o suprafata neteda si regulata.

Galuste de Gris – Varianta B

Ingrediente pentru 5-6 portii de Galuste de Gris:

  • un ou (50 g);
  • gris 50 g [proportii 1/1];
  • sare dupa gust.

Mod de preparare. La fel ca la varianta A.

Galuste de Gris – Varianta C

Ingrediente pentru 5-6portii:

  • un ou (50 g);
  • gris 75 g [proportii 1/1,5];
  • sare dupa gust.

Mod de preparare: Se separa albusul de galbenus. La albus se adauga un pic de sare si se bate spuma. Se amesteca albusul batut spuma cu galbenusul si grisul si se continua la fel ca la varianta A.

Galuste de Gris -Varianta D

Ingrediente pentru 10portii de Galuste de Gris:

  • un ou (50 g);
  • untura 50 g;
  • gris 150 g [proportii 1/1/3];
  • un varf de cutit de bicarbonat;
  • sare dupa
    gust;
  • frunze de patrunjel 30 g.

Mod de preparare:  Se amesteca bine oul cu untura si grisul, se adauga bicarbonatul, un praf de sare si patrunjelul verde tocat marunt. Se continua la fel ca la varianta A.

Scrie un comentariu sau o intrebare: