Ficăței de pui cu cușcuș și legume

Am auzit de multă vreme de cușcuș dar de abia acum m-am încumetat să gătesc acest aliment. Împreună cu ficățeii de pasăre cred că s-a completat de minune și astfel am avut la masă o mâncare gustoasă și hrănitoare.

Ingrediente pentru ficăței: 700 g ficăței de pui, 1 ceapă potrivită, 1 morcov potrivit, 3-4 căței de usturoi, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 1/2 linguriță sare, piper proaspăt măcinat, 1 linguriță mărar verde.

Ingrediente pentru cușcuș: 250 g cușcuș, 500 ml supă de pasăre (eu am dizolvat în apă 2 lingurițe de Maggi (secretul gustului de găină), 1 ardei gras roșu mare, 1 ardei gras verde mare, 1 morcov potrivit, 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță sare de mare,  piper după gust,  2 linguri zeama de lămâie, 1 linguriță de mărar verde.

Mod de preparare ficăței

Se spălă bine făcățeii și se pun  într-o strecurătoare să se scurgă. Se curăță ceapa și morcovul, se spălă bine și se taie cubulețe. Se curăță cățeii de usturoi și se rad pe răzătoare. Într-un vas termorezistent  se așează ca un pat de legume, ceapa și morcovul. Se așează ficățeii, se presară usturoiul ras și se stropesc cu ulei de măsline. Se acoperă cu o folie de aluminiu și se introduc în cuptorul încins mediu pentru 25 de minute. Din când în când se scutură vasul pentru ca să se uniformizeze amestecul și să nu se lipească. După 25 de minute se scoate folia și se mai lasă la cuptor pentru 5 minute (să se rumenească).  Se scoate vasul din cuptor și se asezonează cu sare și piper. Se servesc calzi cu garnitură de cușcuș și legume.

Mod de preparare cușcuș cu legume

Este a doua oară când prepar acest aliment, așa că m-am gândit să aflu câte ceva despre cușcuș. Denumirea sub care găsim acest aliment poate fi cuș-cuș, couș-couș sau cușcuș. Eu am adoptat varianta mai românească de cușcuș.

Cușcuș este un aliment ce provine din Maroc, Algeria,Tunisia, Libia și Egipt, dar care a depășit granițele acestor țări. La origine cușcușul are un mod de preparare care constă din umezirea cu apă a făinii de grâu dur (semolina), amestecarea acesteia până când se formează granule sferice cu diametrul de aproximativ 1 mm și pudrate apoi cu făină albă. El se prepară în mod tradițional în vase speciale, numite tajine și se servește ca garnitură la mâncăruri din legume sau carne. Noi găsim acest preparat la supermarket iar prepararea lui este rapida (câteva minute)  conform instrucțiunilor de pe pachet.

Se pune într-un vas 500 ml apă,  2 lingurițe de Maggi, secretul gustului de găină, 1 lingură de ulei (pentru-ca bobițele de cușcuș să nu se prindă)  și se lasă să fiarbă până când clocotește.  Se oprește focul și se adaugă cușcușul. Se amestecă cu o furculiță compoziția, astfel încât să fie cuprins tot cușcușul de supă și se acoperă vasul cu un capac. Din când în când se mai amestecă cu furculița pentru-ca toate bobițele să se separe.

În acest timp se curăță ardeii, se spală și se taie julienne.  Apoi se călesc în ulei de măsline. Se scot pe un șervețel absorbant.

Morcovul se curăță, se spală, se taie cu cuțitul de curățat cartofi și se călesc în uleiul rămas de la ardei. Se scot și ei pe un șervețel absorbant.

Într-un castron se pune cușcușul, ardeii și morcovii căliți și uleiul rămas de la călirea ardeiului și morcovului.  Se adaugă zeama de lămâie, boia dulce sare și piper după gust. Se amestecă ușor, se presară mărar verde și se servește ca garnitură pentru ficăței.

 

Scrie un comentariu sau o intrebare: