Dovlecelul amarui – tratament pentru diabet

S-a dovedit in ultimii ani ca dovlecelul amarui este foarte util si eficient in tratamentul diabetului si a psoriazisului. Unii sustin ca ar putea fi de ajutor si in tratamentul HIV sau cel putin in imbunatatirea conditiei pacientilor care sufera de aceasta boala.

Dovlecelul amarui (bitter melon) este denumirea populara pentru Momordica Charantia. Planta mai este cunoscuta si sub numele de karela sau pepene amarui. Karela creste in regiunile tropicale, inclusiv in unele parti ale Africii de Est, Asiei, in Caraibe sau America de Sud, unde este folosita atat ca si aliment, cat si ca si medicament. Fructul are forma unui castravete verde, cu umflaturi pe toata suprafata cojii. Arata ca un castravete mai neaspectuos, verde deschis. Si are un gust foarte amarui. Se folosesc semintele, frunzele si lujerele plantei, dar fructul este cel mai sigur si mai des folosit pentru proprietatile medicinale. Si frunzele si fructul au fost folosite ocazional in occident pentru prepararea ceaiului si a berii sau pentru asezonarea supelor.

Are dovlecelul amarui proprietati medicinale?

diabetKarela este folosita in mod traditional, de catre locuitorii regiunilor tropicale, pentru o gama extrem de larga de afectiuni. Infectii multiple, cancerul, leucemia si diabetul sunt doar cateva dintre cele mai comune conditii medicale pentru care a fost considerat un remediu. Se considera ca dovlecelul amarui ajuta in tratamentul diabetului si a psoriazisului.

De asemenea, unii afirma ca este util in tratamentul HIV, dar deocamdata dovezile sunt prea firave pentru a le lua in considerare. S-a afirmat ca fructul copt al karelei ar avea anumite proprietati anticancerigene, dar nu exista nicio dovada ca ar putea trata realmente cancerul. Studiile preliminare par sa confirme, insa, faptul ca dovlecelul amarui poate ajuta la controlul zaharului din sange, la persoanele cu diabet cu debut adult (de tip 2).

Dovlecelul amarui in tratamentul diabetului

Proprietatea sucului proaspat de dovlecel amarui, necopt, de a scadea nivelul de zahar este atestata de studii stiintifice pe oameni si animale. Exista cel putin trei grupe diferite de compusi din karela care ar putea prezenta efecte hipoglicemice (de scadere a zaharului) sau alte beneficii relevante pentru diabet.

Printre acestea se numara un amestec de saporine steroidale cunoscute ca si charantine, peptide asemanatoare insulinei si alcaloizi. Nu este clar care dintre acestea este mai eficienta sau daca cele trei actioneaza impreuna. Este sigur, insa, ca preparatele din karela optimizeaza toleranta la glucoza, fara a creste nivelul de insulina din sange si regleaza nivelul de glucoza masurata pe stomacul gol.

Bogat in fier, dovlecelul amarui are de doua ori mai mult betacaroten decat broccoli, de doua ori mai mult calciu decat spanacul, de doua ori mai mult potasiu decta bananele, contine vitaminele C si B (de la 1 la 3), fosfor si fibre dietetice. Se crede ca este bun pentru ficat, potrivit cercetatorilor occidentali contine si insulina, actioneaza impotriva tumorilor si inhiba infectia cu HIV-1.
Pana acum au fost identificate cel putin 32 de elemente active in karela, inclusiv beta sistosterol- d- glucozida, citrulina, GABA, luteina, licopenul si zeaxantina. Analizele nutritionale mai arata ca dovlecelul amarui este bogat si in potasiu, calciu, fier, betacaroten si vitaminele B1, B2, B3 si C.

Este chiar mai eficient decat un medicament conventional pentru reducerea nivelului de zahar!

Recent, Ministerul Sanatatii din Filipine a recomandat dovlecelul amarui drept unui dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru gestionarea diabetului. Iar o multitudine de studii clinice au stabilit cu certitudine rolul dovlecelului amarui in diabet. Oamenii de stiinta au identificat acum trei grupe de nutrienti care ar putea fi responsabile pentru actiunea de “reducerea a zaharului”.
Unul dintre acestia, un component denumit charantina, alcatuit din steroizi micsti, se pare ca este mai eficient decat tolbutamidul – un medicament hipoglicemic oral, pentru reducerea nivelului de zahar.

Un altul, o polipeptida similara insulinei, denumita polipeptida P pare sa scada nivelul de zahar in cazul diabetului de tip 1 (insulinodependent); acelasi efect, de scadere a nivelului de zahar il au si alcaloizii continuti in fruct. Deocamdata, cercetatorii nu pot preciza cu siguranta care dintre acestea este mai eficient, sau daca efectul se datoreaza actiunii concentrate a celor trei. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mecanismul lor de actiune.

Unele elemente, cum sunt glicozidele acidului oleanolic cresc toleranta la glucoza in diabetul de tip 2 (cu debut adult), prevenind absorbtia zaharului din intestine. Dovlecelul amarui creste numarul celulelor beta din pancreas (celulele care secreta insulina), optimizand astfel capacitatea corpului de a produce insulina (aceasta face posibila absorbtia zaharului din sange, de catre celule si tesuturi).

Dovezi: un studiu desfasurat timp de doua zile in India, publicat in 1999, a investigat efectele dovlecelului amarui asupra a 100 de persoane cu diabet de tip 2. In ambele zile a afost masurat nivelul de zahar pe stomacul gol si dupa consumarea unei bauturi cu glucoza. Subiectii au consumat 150-200 ml de extract de karela in cea de-a doua zi. In aceasi zi, s-a constatat ca 86% dintre participanti au prezentat o scadere cu 14% a nivelului de zahar, pentruambele modalitati de masurare.

Scrie un comentariu sau o intrebare: