Congelezi si economisesti!

Noi romanii, suntem in general oameni cu mana larga. Cand mergem la cumparaturi, umplem cosul pana la refuz  fara a ne gandi ce facem cu alimentele? Lasam legumele si fructele undeva, si riscam sa se strice. Ce facem cu carnea care ne ramane dupa ce pregatim mancarea? Pai o punem la frigider sau o lasam asa.  Un mod de economisire este congelarea alimentelor.

Cum congelam eficient si inteligent alimentele? Mancarea inseamna bani, mancare aruncata inseamna bani aruncati. Chiar se merita sa aruncam tone de mancare annual? Va spun eu ca nu se merita sa aruncam mancare, sa cheltuim bani aiurea doar de dragul de a face shopping. Congelezi si economisesti! Cateva sfaturi despre o organizare mai buna cititi mai jos.

congelatorCum economisesti prin congelare?

In primul rand lista. Lista de cumparaturi pe care scrii doar alimentele care sunt NECESARE de cumparat. Adica carnea, lactate, cereale, legume si fructe. Nu incepem sa luam si x, y, z ca este la reducere! Fapul ca sunt bananele la reducere nu este o scuza sa iei 5 kg in conditiile in care se strica repede. La fel si carnea, daca este la reducere inseamna ca expira rapid.

In al doilea rand, invatati sa pastrati alimentele corect in camara si in frigider. Rosiile, usturoiul si ceapa se pastreaza foarte bine in camara la temperatura camerei. Verdeturile si legumele gata amblate in pungi de plastic se pun in frigider in sertar la rece. Daca tii cartofii in casa e greseala, trebuie sa ii tii intr-un loc rece si intunecos. De congelat carnea o pui imediat cum ai ajuns de la cumparaturi  la fel si pestele. Cu cat sta mai mult la caldura, cu atat se strica mai repede. La fel si lactatele.

Gateste fix cate portii ai nevoie si nu iti vor mai ramane resturi de mancare. Gatind mai mult, risipim deci ceea ce nu trebuie. Asa si economisesti!

Resturile de mancare. Ce facem cu ele?

Daca ai resturi de branza, fa o budinca. Daca ai resturi de mezeluri, legume, branzeturi fa o pizza de casa. Inventeaza retete si foloseste ceea ce mai ramane de la masa. De asemenea si prajituri foarte bune se poate face din resturi! Dintr-un chec sau cozonac intarit, insiropat bine vei face un tort sau o prajitura cu crema de te lingi pe degete.

Incearca sa ai un meniu saptamanal, sa cumperi doar ce ai in meniu si nu in cantitati industriale.

Congelezi si economisesti daca vara pui la congelator pentru iarna. Vinete, verdeturi, amestec de legume pentru ciorbe (asa nu mai cumperi din supermarket), fructe congelate (afine, capsuni) carne, peste, lapte. Poti congela orice. Invata sa congelezi alimentele si economiseste inteligent!

Scrie un comentariu sau o intrebare: