Coca pentru Taitei (Paste Fainoase)

Ingrediente pentru coca de taitei :

  • oua 100 g (2 buc);
  • faina 200 g; [proportii 1/2];
  • un varf de cutit de sare.

Cum se prepara coca de taitei ?

Faina se pune pe un fund de lemn, sub forma de gramajoara. Se face cu degetele o gro­pita mica in centru, se sparg ouale si se pun in mijloc. Se adauga putina sare si se ames­teca usor cu o furculita incorporand treptat faina, incepand dinspre interior inspre exte­rior, pana ce se amesteca toata cantitatea de ou si faina. Framantati bine coca cu ambele maini. Coca obtinuta trebuie sa fie usor umeda, dar nelipicioasa. Daca este lipicioasa, mai adaugati putina faina. Framantati bine timp de cateva minute, dupa care acoperiti coca cu folie pentru a nu forma crusta. Lasati-o deoparte 15-20 minute, dupa care puteti sa o intindeti cu merdeneaua si sa o taiati in forma dorita.
Nota: Pentru rezultate bune este bine sa:
-folositi oua care sunt la temperatura camerei (nu din frigider);
-preparati coca pe un suport cald, cum ar fi lemnul sau plasticul. Materialele reci cum sunt metalul sau marmura nu sunt indicate;
– taiati coca in 3-4 bucati mai mici inainte de a incepe sa o intindeti. Bucatile pe care nu le lucrati imediat tineti-le invelite in folie. Eventual, daca este prea multa coca pentru a fi utilizata toata o data, puteti sa introduceti cantitatea ramasa la congelator.
Varietati: Daca doriti, puteti foarte simplu sa obtineti paste fainoase colorate, pe care sa le folositi la supe, lasagne, paste (taitei) cu sosuri diferite, etc. Iata spre exemplu cum se prepa­ra o coca de taitei de culoare rosie si o coca de culoare verde:
-pentru coca rosie: se adauga o lingurita de pasta de tomate pentru fiecare ou folosit. Se amesteca bine cu oul si apoi se continua modul de preparare descris mai sus;
-pentru coca verde: pentru fiecare ou folosit se ia 100-125 g spanac, se opareste cateva minute in apa clocotita cu sare, se scoate in apa rece, apoi se scurge bine de apa (prin pre­sare) si se toaca marunt cu ajutorul unui cutit. Se amesteca bine cu oul si apoi se continua modul de preparare a taiteilor.

Atentie ! In aceste cazuri cantitatea de faina va trebui putin crescuta, in asa fel incat coca obtinuta sa nu fie lipicioasa.

Scrie un comentariu sau o intrebare: