Ciorba de Burta

Ingrediente pentru 10 portii de Ciorba de Burta:

  • burta de vita 1,2 kg;
  • un rasol (picior) de vita;
  • ceapa 100 g;
  • morcov 100 g;
  • telina 100 g;
  • ustu­roi 50 g;
  • smantana 300 g;
  • galbenus de ou 3 buc;
  • o lingura de faina;
  • sare si otet dupa gust.

Cum se prepara Ciorba de Burta ?

Burta si rasolul de vita se curata, se spala, se oparesc si se pun la fiert in 7-8 litri de apa rece. Se spumeaza si se fierb, pana ce burta este aproape fiarta (aprox. 4-5 ore). Se adau­ga zarzavatul curatat si taiat bucati, putina sare si jumatate din cantitatea de usturoi, curatat si lasat intreg. Dupa ce burta a fiert bine, se scoate si se taie fasii subtiri, lungi de 4-5 cm. Se scoate si rasolul, se aleg partile bune de consum si se taie bucatele. Zeama de fierbere se strecoara si se pune peste carnea taiata. Se pune din nou pe foc si se adauga treptat liezonul. Acesta se obtine prin amestecarea galbenusului de ou cu smantana si faina. inainte de a fi turnat in ciorba, liezonul trebuie temperat prin adaugarea unei mici cantitati de ciorba fierbinte. Se amesteca totul bine si se adauga in ciorba treptat, ames­tecand continuu. Din acest moment ciorba nu mai trebuie sa dea in clocot, ci sa fiarba incet la foc mic inca cateva minute. Usturoiul ramas se piseaza, se obtine un mujdei cu putina zeama de la ciorba, se strecoara si se adauga la ciorba. Se potriveste gustul cu sare si otet si se retrage imediat vasul de pe foc.
Optional se poate imbunatati ciorba in felul urmator:
Se ia un morcov, se da prin razatoarea mica si se prajeste intr-o tigaie cu putin ulei.
1. Dupa ce uleiul s-a colorat, se strecoara si se adauga (doar uleiul) la ciorba. in limbaj pro­fesional acest ulei se numeste “fata”, iar rolul lui este^de a da un aspect mai apetisant ciorbei dumneavoastra;
2.
Se iau 100 g de gogosari rosii in otet, se taie cubulete sau fasii subtiri (mai scurte decat fasiile de burta), se prajesc usor in putin ulei si se adauga (cu tot cu ulei) in ciorba. In acest caz trebuie sa diminuati cantitatea de otet adaugata la sfarsit.

Scrie un comentariu sau o intrebare: