Ceai Alb

Probabil ati auzit pana acum despre ceai alb. Printre iubitorii de ceai, soiurile albe evoca respect special. Acesta este cel mai rafinat și mai scump fel de ceai și pentru un motiv bun, deoarece ceaiul alb este foarte util și are proprietăți cu adevărat vindecătoare.

În același timp, ceaiul alb este foarte captivant în depozitare, prelucrare și transport, de aceea în țara noastră este un vizitator neobișnuit și nu este ușor să găsiți un ceai alb cu adevărat de înaltă calitate.

Ritmul modern al vieții rareori oferă ocazia de a vă răsfăța cu o băutură rafinată, mai ales că bem cafea sau ceai pe fugă. Cu toate acestea, dacă aveți suficient timp liber pentru consumul de ceai, puteti pregati o ceremonie a ceaiului.

Astăzi există multe tipuri de ceai: negru, cele mai cunoscute și cele mai comune soiuri, ceai verde, roșu sau galben și chiar ceaiul albastru se întâmplă, dar diferența dintre soiurile diferite este doar în modalitățile de colectare, prelucrare și depozitare. Una dintre cele mai rare și mai costisitoare soiuri este ceaiul alb. Chinezii îl exportă cu reticență în cantități foarte limitate.

ceai-alb

Secretul ceaiului alb

Gustul și culoarea ceaiului, cantitatea de nutrienți din compoziția sa depind de modul în care frunzele sunt prelucrate după recoltare și cât de mult sunt fermentate. In ceaiul alb, această frunză procesată minim, cu fermentație puțina sau deloc, frunzele sunt tratate cu abur nu mai mult de un minut și apoi uscate la soare. Astfel, ceaiul practic nu își pierde proprietățile medicinale. Ceaiurile albe sunt foarte capricioase, astfel încât acestea sunt de obicei prelucrate la locul de culegere.

Ceaiul alb este cel mai delicat, nu încă inflorit, cu muguri de frunze întregi, cu margini albicioase de la margine, de unde și numele soiului. Chinezii numesc acesti lăstari de ceai cilia albă și pentru a obține un kilogram de ceai, sunt necesare mai mult de o sută de mii de frunze. Ele sunt colectate manual.

O variantă ușor simplificată (și mai ieftină, dar mai puțin delicioasă) a ceaiului alb este vârful tipa (o pereche de frunze de la vârf).

De ce este apreciat ceaiul alb?

Ceaiul alb are o aromă și un gust delicat care poate fi ușor stricat de mirosurile străine, deoarece le absoarbe instantaneu. De aceea este dificil de transportat, iar colectorilor le este interzis să folosească substanțe puternic mirositoare, usturoi, condimente și tutun. Toate acestea pot afecta negativ aroma specifică și gustul ceaiului.

Livezile de ceai alb cresc în provinciile chinezești și de obicei coexistă cu plantațiile de ceai. Primele frunze vii de tufișuri de ceai absorb aromele copacilor înfloriți, ceea ce conferă băuturii un miros de flori de primăvară.

Cum să distingi ceaiul alb de ceaiul verde

Cele mai stricte cerințe sunt impuse pentru depozitarea ceaiului alb: recipiente de staniu închise bine, care nu permit penetrarea luminii, creșterea umidității și mirosuri ascuțite. De aceea este scump, costul unui kilogram de ceai ajunge la mii de euro

Dar vânzătorii neglijenți din magazinele de ceai încearcă să ofere ceai verde obișnuit și ieftin, astfel că achiziționarea ceaiului alb este necesară doar în magazinele de ceai certificate și specializate.

ceai-alb-romania

Frunzele de ceai trebuie să fie netede, răsucirea sau ruperea lor nu este permisă, au un argintiu, cu o nuanță verde in partea de sus, iar fundul unei frunze este albicioasă cu puf. Din acest ceai vine un miros ierbos sau floral.

Puterea de vindecare a ceaiului alb

Desigur, ceaiul alb este apreciat pentru gustul și aroma sa, dar proprietățile sale exclusive nu sunt doar în acest sens. Ceaiul alb este practic un medicament, în China antică a fost servit exclusiv împăratului și folosit doar ca tratament.

Datorită procesării minime a ceaiului prin aburi, acesta își păstrează proprietățile maxime utile, conține un număr mare de antioxidanți, bioflavonoide și polifenoli și aceștia sunt agenți puternici împotriva formării celulelor canceroase. Aceste substanțe întăresc în mod activ sistemul imunitar și luptă împotriva răcelii și stresului. Ceaiul alb are efecte antimicrobiene și antivirale, ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii.

În ceaiul alb, exista o mulțime de fluoruri, care protejeaza dinții, se luptă cu dezvoltarea cariilor și a calculului. Cu ajutorul ceaiului alb, presiunea se normalizează și se îmbunătățește activitatea inimii și a vaselor, cantitatea de colesterol dăunător scade. O ceașcă de ceai conține vitamine și minerale ca într-un singur morcov.

Cum se prepara ceaiul alb?

Această băutură necesită tratament extrem de delicat. Pur și simplu turnați frunzele in apă clocotită. Apa este răcită la 70 de grade, turnată într-un fierbător de ceramică preîncălzit. Pentru fiecare ceașcă, luați aproximativ două lingurițe de ceai, faceți o băutură pentru aproximativ 5 minute pentru prima dată, apoi o puteți prepara încă de trei ori (2-3 minute pentru prepararea repetată).

Pentru scopuri medicinale, ceaiul se prepară și insistă timp de aproximativ 15 minute, se bea de trei ori pe zi timp de trei săptămâni. În același timp, infuzia capătă o culoare auriu-verde sau gălbuie.

Ceaiul alb este o băutură care se savureaza numai în forma sa pură. Nu ar trebui să se consume prăjituri, ciocolată sau dulciuri, aceasta vor strica impresia băuturii. În ceaiul alb, există puțină cofeină și tanin, ceea ce înseamnă că o puteți bea chiar si noaptea.

 

S-au facut numeroase studii despre ceai alb in urma caruia s-a dovedit faptul ca acesta este unul dintre cele mai sanatoase sortimente de ceai, indiferent ca il folosim ca un ceai de slabire sau pur si simplu ca pe un ceai normal. Ceaiul alb mai este folosit in tratarea sau prevenirea aparitiei bolilor de inima, cancerului, diabetului sau imbatranirii (acesta este si motivul pentru care el a mai primit denumirea de ceaiul tineretii).

pareri-ceai-alb

Daca va intrebati cum actioneaza ceaiul alb in curele de slabire, ei bine el actioneaza suprimand pofta de mancare, la fel ca o mare parte din ceaiurile pentru slabire existente. Consumand regulat ceai alb, senzatia de a manca din ora in ora sau de a consuma dulciuri si alte alimente nesanatoase va dispare, permitandu-va astfel sa slabiti si / sau sa va mentineti in forma.

Trebuie sa fac o mica precizare si anume ca in curele de slabire in care veti folosi ceai alb, este interzis sa consumati lapte sau sa il indulciti cu zahar, deoarece astfel riscati ca ceaiul sa nu aiba nici un efect.

Preparare ceai alb

Pentru efecte maxime, este bine ca ceaiul alb sa fie preparat corespunzator, asadar cititi cu atentie randurile ce urmeaza. Prima data trebuie sa va hotarati cum doriti sa il consumati: rece sau cald.

In cazul in care veti consuma ceai alb rece, adaugati aproximativ 10 grame de ceai alb intr-un vas peste care veti pune 0.5 l de apa fierbinte. Lasati-l timp de 5 minute la macerat, strecurati-l si puneti ceaiul intr-o cana in care veti adauga cuburi de gheata.

Daca doriti sa consumati ceai alb cald, procedura de preparare este destul de simpla la fel ca la orice alt tip de ceai, singura mentiune fiind ca trebuie lasat la macerat aproximativ 10 minute. Un pont pentru a obtine un ceai mai frumos aromat este acela ca inainte de a-l pune la macerat, sa lasati frunzele impreuna cu cateva picaturi de apa fierbinte pentru a iesi aroma din el.

Te-a ajutat articolul? Da-i o nota de la 1 la 10!
10/101 rating

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here