Cea mai mare slabiciune a grasilor

La baza determinarii greutatii corporale a fiecarui organism in parte se afla aportul alimentar, cantitatea si calitatea alimentelor consumate. Un oras cu 1 milion de locuitori consuma zilnic cel putin 2 000 de tone de alimente solide si lichide, iar un locuitor adult consuma intr-un an cel putin de 10 ori mai multe alimente decat reprezinta greutatea sa.

Marimea si componenta aportului alimentar nu sunt evident, singurii factori determinanti ai greutatii corporale, dar in orice situatie si dincolo de alte elmente care influenteaza oscilatiile kilogramelor, exista intotdeauna o oarecare proportionalitate intre cat mancam si cat cantarim. Aceasta legatura dintre aportul alimentar si greutatea corporala se manifesta mai ales in cazurile de ingrasare.

Nu exista, de fapt, ingrasare fara un aport alimentar exagerat. Aprecierea cantitativa a aportului alimentar include un mare procent de subiectivitate si relativitate. Afirmatiile de tipul: “mananc foarte putin si totusi ma ingras”, destul de des inalnite sunt rodul unei amagiri, rezultatul unor false autointerpretari si unor concesii mai mult sau mai putin constiente, pe care persoanele obeze sau predispuse la obezitate le fac propriilor lor obiceiuri. Pentru ca, atunci cand e vorba despre pofta de mancare cei grasi au cele mai mari … slabiciuni! Este foarte adevarat ca acelasi aport alimentar duce la un numar diferit de kilograme de la caz la caz, sau ca asa cum se spune in limbaj curent, exista persoane care “asimileaza mai mult” si altele care “asimileaza mai putin”.

Aceasta reactivitate diferita tine de alti factori, asupra carora vom avea prilejul sa ne oprim, dar ea nu anuleaza importanta aportului alimentar. La o analiza cat de cat sincera, chiar cei care afirma ca mananca putin si totusi se ingrasa, vor recunoaste ca, de fapt acest “putin” e raportat fie la ceea ce li se pare lor ca ar fi normal, fie la unele zile in care intradevar, reusesc sa manance mai putin, dar care sunt urmate de abundenta altor zile de … recompensa.

In cazul slabirilor, legatura dintre aportul alimentar si greutatea corporala este mai indirecta si mai aproximativa. Sunt cazuri in care deficitul de kilograme este determinat in principal de un aport alimentar insuficient dar de multe ori se poate intampla ca o hrana abundenta, consumata in cadrul unui regim alimentar bine alcatuit si consecvent, sa nu poata corecta slabirea. In orice caz, esecurile incercarilor de ingrasare prin cresterea consumului de alimente sunt mult mai frecvente decat insuccesele incercarilor de a slabi prin aplicarea unui regim alimentar adecvat.

2 pareri . Tu ce crezi ?

Scrie un comentariu sau o intrebare: