Ce rol are dextroza in alimentatie?

Ei bine, dextroza este un glucid despre care am putea spune ca este cea mai importanta sursa de energie a organismului. O alta denumire sub numele careia veti gasi (mai des) Dextroza este glucoza, insa noi in acest articol vom folosi prima denumire.

Dextroza se gaseste in magazinele de suplimente nutritive si in farmacii si este privita ca un supliment nutritiv foarte bun pentur refacerea energiei si organismului dupa efort, motiv pentru care dextroza a devenit foarte folosita in randul culturistilor si nu numai. Bineinteles, exista si alimente care contin dextroza insa in cantitati mai mici. Cel mai des intalnit fruct care contine dextroza in stare liber sunt strugurii, insa din alimentatie mai putem lua si dextroza complexa din maltoza sau amidon care in tubul digestiv se va transforma in dextroza libera.

dextrozaAdministrare Dextroza

Sportivii  consuma dextroza in acelasi timp cu shake-urile proteice (amestecandu-le) si acestia au nevoie de aproximativ 4 – 6 grame pe kg/corp zilnic. In cazul in care se tine o cura de slabire, necesarul de dextroza este undeva in jur de 2- 3 grame pe kilocorp/zi insa aceste dozaje nu sunt batute in cuie, ele pot sa difere de la un tip somatic la altul sau dupa tipul si intensitatea antrenamentului.

Din punctul meu de vedere, cel mai recomandat este sa consumati Dextroza impreuna cu creatina (dextroza are rolul de a face creatina sa fie asimilata mai bine in organism) si sa fie luata imediat dupa antrenament. In functie de tipul de dextroza cumparata ea s-ar putea sa aiba mai multe arome (unele mai bune, altele mai putin bune) sau sa fie fara aroma (varianta pe care eu o recomand).

Daca optati pentru dextroza fara aroma, aceasta va fi “nisipoasa” si nu o veti putea bea niciodata amestecata doar cu apa, motiv pentru care recomand sa fie amestecata cu suc sau cu orice altceva bun la gust.

Te-a ajutat articolul? Da-i o nota de la 1 la 10!
Loading...

Scrie un comentariu sau o intrebare: