Ce este polenul?

Polenul ca produs apicol este denumit si “polen recoltat de albine”; acesta se prezinta sub forma de granule. Trebuie sa fie clara diferenta dintre cele doua notiuni folosite curent – granul de polen si ghemotoc de polen.

  • polenGranulul de polen ca parte componenta a pulberii de polen este produsul biologic vegetal. Dimensiunile sale sunt microscopice.
  • Ghemotocul de polen recoltat de albine (produsul apicol) reprezinta o unitate fizica in raport cu masa granulara acumulata de albina in timpul recoltarii pulberii. Este macroscopic, cu diamentrul de 2 – 3 mm; el este rezultatul adunarii in masa compacta a granulelor microscopice. Polenul este interesant din doua aspecte –  serveste ca hrana stupului, ca prezenta in miere (careia ii indica originea, si ii defineste calitatea) si ca hrana pentru om.

Albinele culeg polenul din floare; floare – ca termen botanic este si conul bradului sau al molidului si florile pe care suntem obisnuitin sa le recunoastem in primul rand dupa petale, culori, parfum.

Floarea angiospermelor cuprinde invelisurile florale, androceul si gineceul. Toate aceste elemente sunt inserate pe receptacul. Invelisurile florale, periantul, cuprind calciul si corola. Carpelele inchid in ele ovulele iar staminele sunt purtatoarele polenului. Procesul de formare al polenului se numeste microsporogeneza.

Pentru cei mai lenesi dintre voi am urcat si un video in care Daniela Drăgoi (farmacist sef la Catena) ne vorbeste despre polen, explica ce este, la ce foloseste si multe alte lucruri pe care sunt sigura ca veti fi bucurosi sa le aflati. Multumim Catena pentru acest material video!

Scrie un comentariu sau o intrebare: