Bucataria din Muntenia

Muntenia a fost dintotdeauna puternic influentata, politic si cultural de tarile din vestul continentului. incercarile de apropiere, recunoasterea si asimilarea valo­rilor culturii occidentale, au determinat schimbari majore si in obiceiurile alimenta­re ale romanilor de aici. Bucataria italiana, greceasca, si mai ales bucataria clasica franceza, au fost si sunt foarte apreciate, multe preparate originare din aceste tari fiind preluate si uneori adaptate gustului si stilului autohton.

In ceea ce priveste supele si ciorbele, trebuie remarcat faptul ca, la fel ca si in cazul bucatariei moldovenesti, cele mai indragite preparate de felul intai sunt cior­bele si in special cele acrite cu bors. Ceva mai rar se gatesc supe de pasare sau vacuta, cu taitei de casa, galuste de gris, etc si supe creme, precum crema de ciu­perci sau crema de legume. Pentru prepararea ciorbelor se foloseste cel mai adesea carnea de pasare sau de vacuta. Urmeaza in ordinea preferintelor ciorbele de legu­me, porc si mult mai rar, ciorbele de peste. Acrirea ciorbelor se face cu bors si numai in lipsa acestuia se recurge la folosirea sarii de lamaie sau a otetului.
Ciorba taraneasca de vacuta, ciorba de perisoare sau ciorba de burta sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute si mai cerute preparate de aici.

Scrie un comentariu sau o intrebare: