Asimilarea si dezasimilarea grasimilor

Viata fiecarui organism nu se poate intretine decat prin desfasurarea permanenta a proceselor de asimilatie si dezasimilatie. Aspectul cel mai evident al acestor procese este insusi consumul de alimente si eliminarea “deseurilor” ce rezulta in urma acestui consum. Dar, dincolo de aspectul lor exterior si atat de lesne vizibil, procesele de asimilare si dezasimilare constau dintr-o multitudine de fenomene, extrem de fine si de complexe, care au loc in intimitatea cea mai ascunsa a organismului. Desfasurarea acestor fenomene nu se intrerupe nici o fractiune de secunda. Intensitatea unora sau altora dintre ele poate scadea sau creste foarte mult, dar pentru nici unul dintre elementele ce intra in alcatuirea proceselor de asimilare si dezasimilare nu exista moment de repaus. Fiecare dintre miliardele de celule ale organismului nu vietuieste decat atat timp cat este capabila sa asimileze si dezasimileze.

Din cele de mai sus rezulta ca procesele de asimilare si dezasimilare sunt mult mai complexe si mai importante decat se arata prin aspectul lor exterior. Ele se afla la baza oricarui fenomen vital – fie ca este vorba de viata organismului sau de viata, de obicei mult mai scurta a acelulelor ce il compun. Asimilarea si dezasimilarea, indiferent la ce nivel se desfasoara, intr-un organ un tesut sau o celula constau in esenta din reactii chimice si fizice al caror rezultat principal este eliberarea de energie. Aceasta energie este folosita, pe de o parte la intretinerea functionarii sistemelor fizico-chimice ale asimilarii si dezasimilarii, iar pe de alta parte, la constructia de noi elemente vii, necesare organismului in procesele de crestere sau pentru a inlocui celulele si tesuturile uzate. Ansamblul reactiilor de asimilare si dezasimilare constituie metabolismul organismului. De aceea, asimilarea si dezasimilarea, ca si elementele ce le compun, sunt denumite cu un termen general, si procese metabolice. Pentru desemnarea proceselor de asimilare se mai foloseste termenul de anabolism, iar pentru cele de dezasimilare termenul de catabolism.
Se intelege ca procesele de asimilare si dezasimilare nu pot fi concepute ca fenomene abstracte. Desfasurarea lor cuprinde transformarile permanente pe care el sufera diferitele substante introduse in organism in calitate de constituienti ai hranei, ca si tranformarile compusilor sintetizati de catre organismul insusi.

Reamintim ca hrana omului, cu toata varietatea sa determinata de factori multipli se compune din urmatoarele categorii principale de substanta:
– proteine care sunt compusi albuminoizi si reprezinta principalul substrat al manifestarilor proceselor vii.
– glucide sau hidrocarbonate sunt compusi complecs de tipul glucozei, cu o mare capacitate energetica.
– lipide substante grase, reprezentand de asemenea o importanta sursa energetica pentru organism.
– apa care sub forma legata intra in compozitia oricarui aliment oricat de “uscat” s-ar prezenta acesta.
– vitamine – compusi cu structuri chimice diferite, care intervin ca factori “favorizatori” ai multor reactii si procese din celulele si tesuturile organismului.
– elemente minerale – sodiul, potasiul, calciul, magneziul, iod si altele.

Scrie un comentariu sau o intrebare: