Alimente care contin fier: lista cu cele mai bune

O dietă neechilibrată, care conține un minim de produse și, în mod corespunzător, nutrienți, duce la deficiența de fier în organism și alte probleme grave. Paradoxal, dar multe femei nu pot pierde in greutate tocmai datorită deficienței de fier, deoarece acest microelement influențează în mod activ funcționarea normală a glandei tiroide responsabile de metabolism.

În cele din urmă, cu cât încerci mai mult să pierzi în greutate, cu atât recuperezi mai mult.

Fierul este unul dintre microelementele care îndeplinește multe funcții importante în corpul nostru. Atât deficitul, cât și excesul său afectează negativ starea sănătății umane, dar lipsa unui microelement este mai frecventă.

alimente-bogate-in-fier

De ce corpul are nevoie de fier?

Principalul rol al fierului în organism este determinat de faptul că acesta este responsabil pentru nivelul hemoglobinei din sânge și, de asemenea, face parte din sutele de enzime, îndeplinind astfel multe funcții importante. Principalul lucru este transportul oxigenului către toate celulele, țesuturile și organele corpului.

Rolul fierului în organism:

  • furnizarea de oxigen in toate celulele și organele;
  • este responsabil de procesul de hematopoieză;
  • este responsabil de producția de ADN;
  • participa la activitatea vitală a fiecărei celule a corpului;
  • asigură metabolismul energetic;
  • sprijină sistemul imunitar al corpului;
  • participă la reacțiile de reducere a oxidării;
  • asigură creșterea organismului si formarea fibrelor nervoase.

O importanta deosebită este aportul acestuia în timpul sarcinii, deoarece în această perioadă o femeie are o deficiență acută a elementului, care poate duce, în cele din urmă, la consecințe grave.

Cerința zilnică a unui organism în fier

O persoană sănătoasă în organism are 3-4 miligrame de fier, stocul principal al microelementului este în sânge (2/3), restul fiind conținut în ficat, splină și oase. Dar în fiecare zi nivelul de fier din organism scade în mod natural (exfolierea pielii, transpirație, pierderea de sânge în timpul ciclului menstrual). C

a urmare, corpul nostru are nevoie de o reumplere zilnică a rezervei de fier cu ajutorul produselor, în cantitate de 10 până la 30 mg pentru o funcționare deplină.

Cerință zilnică:

  • femeia are nevoie de 18-20 mg pe zi;
  • un bărbat adult – 8 mg;
  • copiii sub 13 ani – 7-10 mg;
  • adolescenți – 10 mg pentru băieți și 15 mg pentru fete;
  • femeile gravide – cel puțin 30 mg pe zi.

Dacă nu există o reaprovizionare în timp util a necesităților zilnice de fier, corpul începe să sufere. De exemplu, dacă s-a deteriorat calitatea părului și a pielii, este posibil ca corpul dvs. să fi epuizat pur și simplu rezervele de fier care trebuiesc umplute.

Alimente bogate în fier

Fierul poate fi de mai multe tipuri, heme și non-heme. Primul este conținut în alimentele de origine animală, al doilea, în produsele vegetale. Organismul absoarbe mai bine fierul de origine animala, de la 15 la 35%, pentru comparative, produsele vegetale sunt asimilate în proporție de numai 2 până la 20%.

Dacă sunteți vegetarian sau pur și simplu preferați să mancati puțină carne, aveți grijă ca în alimentația dumneavoastră să existe suficiente produse cu vitamina C, care măresc în mod semnificativ absorbția fierului. Lista produselor care conțin fier în cantități mari:

alimente-care-nu-ingrasa-salata-legume

  1. carnea și organele comestibile – carne de vită, miel, carne de porc slabă, carne de curcan și de pui, orice ficat și, cu cât este mai întunecată carnea, cu atât mai mult fier se afla în ea;
  2. pește și fructe de mare – scoici, stridii, midii, sardine, creveți, ton, caviar roșu și negru;
  3. ouă – de pui, prepeliță, struț – este un alt produs bogat nu numai în fier, ci și în magneziu, vitamine și acizi grași nesaturați;
  4. cereale și pâine – hrișcă, ovăz, orz, secară, tărâțe de grâu;
  5. legume, ierburi și leguminoase – spanac, conopidă, broccoli, sfeclă roșie, porumb, sparanghel, fasole, linte, mazăre;
  6. fructe și fructe de pădure – rodii, prune, curmale, mere;
  7. fructe cu coajă lemnoasă și semințe – fistic, migdale, arahide, nuci – tot felul de nuci și, de asemenea, semințele conțin o mulțime de fier.

Când cumpărați fructe și fructe uscate, aveți grijă – cu cât sunt mai frumoase și mai clare fructele, cu atât este mai probabil ca acestea să fie tratate cu substanțe nocive pentru a crește durata de conservare.

Te-a ajutat articolul? Da-i o nota de la 1 la 10!
10/102 ratings

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here