15 lucruri ciudate despre oua

In timp ce lucram la un articol despre dieta Dukanam descoperit unele lucruri ciudate și amuzante despre ouă. Nu legate neapărat de nutritie ci despre statistici, superstitii și alte chestiuni culturale.

Aici aveți lista:

  • O găina poate face aproximativ 250 ouă/an.
  • Un ou negatit are aproape 70 calorii iar unul gatit 77.
  • Ouale contin mai multe calorii decât carnea de găina sau laptele.
  • Ouale contin 13 vitamine și minerale esentiale. Aproape toate aceste vitamine și minerale se găsesc în galbenus, incluzand vitamina D.
  • Cel mai scump ou vândut a fost Faberge „Winter Egg” la prețul de 5.6 milioane $.
  • Ouale batute pot conține alte ingrediente ce nu se găsesc în oul normal.
  • În Franța, mireasa sparge un ou de pragul casei înainte de a pași, pentru noroc și copii sanatosi.
  • În timpul Revoluției Franceze, francezii deja cunosteau 685 de moduri diferite de a pregăti oul.
  • În Macedonia, un ou poate face diferența dintre viața și moarte. Conform unei tradiții locale, dacă împarți ziua de naștere cu o ruda ce e pe moarte, zilele îți sunt numarate. Sinugra metoda de a păcăli moartea este sa împarți un galbenus de ou cu acea ruda, stand pe malul opus al unui rau.
  • Un ou mare are mai puțin de 5 grame de grăsimi și puțini kilojuli.
  • O găina are nevoie de 24-26 ore pentru a face un ou.
  • Ouale îmbătrânesc mai mult la temperatura camerei, decât într-o săptămâna în frigider.
  • Grosimea cojii are legătura cu mărimea oului și cu vârsta gainii. În timp ce găina îmbătrânește, mărimea oului crește. Aceeași cantitate de material este folosit la oul mic cât și la oul mare.
  • Ouale sunt foarte hranitoare atât pentru oameni cât și pentru unele animale de companie și de multe ori, fac parte din formula hranei pentru animale. Ouale pot imbunatati blana animalelor și menține sanatatea ochilor. Pentru noi sunt chair si suplimente proteice cu oua, vezi Milk and Egg. Un altul, vegetal, este Muscle G.
  • Ocazional, gainile fac ouă cu coaja imperfecta sau chiar fără coaja. În Anglia, aceste ouă sunt numite traditional „ouale vantului”, din cauza ca se crede ca găina nu a fost impregnata de cucos, ci de vânt. În anumite părți din Ungaria, dacă o găina neagră face un ou cu coaja subtire, oul este distrus la descoperire, deoarece acesta aduce cumpene.

oua

Te-a ajutat articolul? Da-i o nota de la 1 la 10!
Loading...

Scrie un comentariu sau o intrebare: